Volledig scherm
De Delft City Shuttle komt onder andere langs de Markt, Royal Delft en het Science Centre. © Archieffoto AD

Delft City Shuttle wint innovatieprijs

De Delft City Shuttle kreeg dinsdag 1 maart de innovatieprijs van de vakjury op het Keerpuntfestival toegekend. Het 'sociale taxibedrijf' wordt omschreven als een 'gedurfd project', doordat de chauffeurs zo weer reïntegreren in de maatschappij, de elektrische busjes duurzaam zijn en het zonder subsidie tot stand is gekomen.

Volledig scherm
Delft City Shuttle staat volgens de vakjury op een overtuigende eerste plek en won daardoor de cheque van 3.500 euro. © Faceboek @ DOEL

De elektrische taxibusjes die je binnen zestig minuten langs alle toeristische hotspots van Delft rijden, verdienen volgens de vakjury van het Keerpuntfestival de Delftse Innovatieprijs. Daarmee bedoelt de organisatie de 'innovatie binnen het sociale domein door burgers, coöperaties, vrijwilligers en sociale ondernemers'.

Delft City Shuttle is een samenwerking tussen DOEL (GGZ), Royal Delft, Westcord Hotel, Science Centre, Vakantiepark Delftse Hout en Restuarant Swing. Voor twee euro per ritje of vier euro voor een hele dag kan je per elektisch busje naar de toeristische highlights worden vervoerd. In november won het sociale en duurzame taxibedrijf al De Duim van Zorgbelang Zuid-Holland.   

Genomineerde initiatieven
Nu streed de city shuttle tegen veertien andere initiatieven voor de Delftse Innovatieprijs. De andere mededingers: Delftse Molen, Was & Koffie, Gezinsnetwerk+, Leerplan Toegang, Lekker bezig, Ons Tanthof, Cliënten zeggen het!, Delft voor elkaar, Werkwaardig!, Delftse jongerenacademie, Wijzelf Delft, Maatwerk Vluchtelingen, Playing the game, Lerend wijkcentrum.

De vakjury kende de prijs aan Delft City Shuttle toe omdat het een 'gedurfd project' was dat 'zonder subsidie' werd opgezet met een 'zeer professioneel ondernemingsplan, waarbij de GGZ-doelgroep letterlijk achter het stuur zit'. Ook vond de jury het goed om te zien dat er veel deelnemers bij het initiatief betrokken zijn. Meer dan 45 GGZ-cliënten zijn als chauffeur opgeleid.   

Opleiding stadsgids
Delft City Shuttle ontving met het winnen van de prijs ook een cheque ter waarde van 3.500 euro. De organisatie is er blij mee. ,,We gaan dit bedrag aan de chauffeurstrainingen uitgeven, zodat zij als touring guides met stadskennis kunnen functioneren."

Keerpunt

Keerpunt is een initiatief van gemeenten en organisaties in Delft, Rijswijk, Den Haag, Midden-Delfland, Westland, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten, Zoetermeer en Wassenaar. Het initiatief staat voor 'maatschappelijke verandering om te zorgen dat iedereen mee kan blijven doen in de samenleving'.  

In samenwerking met indebuurt Delft