Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Delft gaat de strijd aan met fraude rond kamerverhuur

De gemeente Delft staat op tegen fraude rond kamerverhuur. Het gemeentebestuur heeft weliswaar geen juridische wapens, de aanpak van huurfraude valt onder het strafrecht en is dus een zaak van het Openbaar Ministerie, maar op het gebied van voorlichting is er een wereld te winnen.

De TU Delft deed vorig jaar onderzoek naar de werkwijze van nep-verhuurders onder Delftse studenten. Zij kwamen sluwe patronen tegen, met soms verstrekkende gevolgen. Bijvoorbeeld zogenaamde verhuurders die toevallig nét in het buitenland verblijven, waardoor bezichtiging van een woning niet mogelijk is.

Met mooie foto’s zetten zij studenten onder druk om alvast enkele maanden huur of een torenhoge borgsom te betalen. Uiteindelijk blijkt de woning nep te zijn, of al bezet. ,,Ik vind het heel goed nieuws dat het college dit probleem gaat aanpakken”, zegt raadslid Marcel Harinck van STIP. 

,,Er komt op de website van de gemeente een portal met voorlichting over de problemen die er zijn met frauderende verhuurders. Dat is nodig, want studenten die er de dupe van worden, hebben een groot probleem. Ik ken gevallen van mensen die noodgedwongen op de campus slapen.”

Vermoedens

Een instrument in de strijd tegen de verhuurmaffia is het oprichten van een huurteam. Een laagdrempelig en lokaal platform waar studenten met vragen en bange vermoedens rond huurfraude terecht kunnen. Een stokpaardje van STIP. ,,Zo’n huurteam kan onder andere juridisch advies geven aan studenten die zich gedupeerd voelen. Het college noemt weliswaar geen datum, maar we hebben alle vertrouwen in wethouder Schrederhof.”

  1. Strandtenthouders staat het water tot aan de lippen: ‘Waar moeten wij ons personeel van betalen?’
    PREMIUM

    Strandtent­hou­ders staat het water tot aan de lippen: ‘Waar moeten wij ons personeel van betalen?’

    Strandtenthouders aan de Nederlandse kust vragen vandaag op een bijzondere wijze aandacht voor hun financiële problemen. Ondernemers van Texel tot Zeeland hebben met hun strandbedden en tafeltjes teksten op het strand geschreven en die met een drone vanuit de lucht gefilmd. Het filmpje wordt aangeboden aan het kabinet. Ze willen dat de loonkosten van hun personeel wordt vergoed.

In samenwerking met indebuurt Delft