Volledig scherm
Het Vattenfall Solar Team van de TU Delft neemt met de nieuwe zonneauto. © ANP

Delft is meest innovatief van Zuid-Holland: Stad scoort in wereldwijd onderzoek naar octrooien en patenten

Delft is met afstand de meest innovatieve stad van Zuid-Holland. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Lausanne, die wereldwijd onderzoek heeft gedaan naar de aanvraag van octrooien en patenten. Delft staat in Nederland op de tweede plaats, direct achter Eindhoven.

Delft heeft zijn positie te danken aan de aanwezigheid van de TU. Op de universiteit worden veel uitvindingen gedaan waarvoor een octrooi wordt aangevraagd. Een aansprekend recent voorbeeld is het baanbrekende onderzoek naar quantumcomputers in Delft. Op de technologie die de voorwaarden voor supersnelle computers schept, zijn diverse patenten aangevraagd.

De universiteit van Lausanne deed uitgebreid onderzoek naar innovatie. De Zwitserse onderzoekers bekeken alle octrooien die tussen 1980 en 2014 werden aangevraagd. Wereldwijd waren dit er bijna 19 miljoen. Van al deze patenten achterhaalden ze waar de aanvrager (bijvoorbeeld een commercieel bedrijf, universiteit of octrooibureau) gevestigd is. Vervolgens clusterde het bedrijf LocalFocus alle Nederlandse patenten naar gemeente.

In 35 jaar tijd patenteerden Nederlandse uitvinders zeker 72.000 innovaties. Eindhoven mag zich zowel in absolute als relatieve zin de patenthoofdstad van Nederland noemen. In de lichtstad werden van 1980 tot 2014 ruim 10.000 innovaties vertaald in een octrooi. De grootste motor van innovaties in Eindhoven is Philips, direct gevolgd door de TU Eindhoven.

Volledig scherm
Studenten van de TU Delft testen hun zelfgebouwde waterstofraceauto Forze VIII op het op het toekomstige Formule 1-circuit Zandvoort. © ANP

Partijtje

Delft blaast op innovatief gebied een behoorlijk partijtje mee. Met de TU als grote aanjager werden ruim 1500 octrooien aangevraagd. Als innovatieve stad verslaat Delft de universiteitssteden Wageningen en Enschede, waar ook universiteiten zijn gevestigd die zijn gespecialiseerd in bèta-wetenschappen.

Delft komt in het door LocalFocus gepresenteerde overzicht in de genoemde periode tot 15,5 patenten per duizend inwoners. In Zuid-Holland is de stad daarmee met afstand koploper. Gemeenten als Westland (4,3 patenten per duizend inwoners), Den Haag (2,9) en Rotterdam (2,3) blijven daarbij ver achter. In Nederland worden bovengemiddeld veel octrooien aangevraagd voor civiele techniek, elektrische apparatuur en ‘overige speciale machines’. 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft