Volledig scherm
PREMIUM
Berend Lolkema legt het concept van het poeplaboratorium uit. ,,Wij kijken hoe je poep en urine kunt omzetten in mest, waarmee je de grond vruchtbaar kunt maken." © Fred Leeflang

Delft is 'n poeplaboratorium rijker

Internationaal waterinstituut IHE Delft opent vandaag een nieuw laboratorium voor onderzoek naar poep. Wetenschappers en studenten leggen zich toe op verwerking en hergebruik van menselijke uitwerpselen.

De apparatuur glimt nog. In een glazen bak laat een soort staafmixer lichtgekleurde urine met de klok meedraaien. Claire Furlong, docent en wetenschapper bij IHE Delft, vertelt dat de andere apparaten alleen nog zijn getest met chocoladeyoghurt. De eerste lading met menselijke uitwerpselen komt op de openingsdag binnen.

Het verkrijgen van voldoende poep was nog een hele klus, vertelt professor Damir Brdjanovic, leider van het onderzoeksproject. ,,Vrijwel alle gebouwen in Nederland zijn aangesloten op het riool. Poep is daardoor moeilijk te verkrijgen. We krijgen de uitwerpselen nu van festivalterreinen, campingsites en marineschepen.”

Claire Furlong kijkt er reikhalzend naar uit om alle apparaten aan het werk te zien. Ze vindt het niet vervelend om met haar handen in poep en urine te wroeten. ,,Ik heb ooit onderzoek gedaan naar levende wormen in menselijke uitwerpselen. Dat was pas smerig.”

Het is de enige keer dat ze een vies gezicht trekt. Ze straalt vooral, net als Damir Brdjanovic. Het komt zelden voor dat hij met gloednieuwe apparatuur kan werken. ,,Meestal moeten we het doen met tweedehands spullen, gekocht via eBay ofzo. Dit lab is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation."

In samenwerking met indebuurt Delft