Volledig scherm
Delft © Prive

Delft krijgt landkaart van mozaïeksteentjes

Delft krijgt een nieuwe publieksattractie. Althans, als het aan mozaïeker Nan Deardorff-McClain en keramist Colja de Roo ligt. Het tweetal treft voorbereidingen voor het maken van een grote mozaiekwand, waarop de 17e eeuwse plattegrond van Delft is te zien. 

Het kunstwerk moet maar liefst vijftien vierkante meter groot worden. Het wordt geplaatst op een blinde muur in de Papenstraat in het hartje van Delft.  Als inspiratiebron dient de zogenoemde Kaert Figuratief, een stadsplattegrond plus randprenten uit 1678. Deze toont Delft in een periode van grote bloei, toen onder meer schepen van de Delftse VOC kamer naar Indië voeren, Antoni van Leeuwenhoek zijn wetenschappelijke ontdekkingen deed en Delfts Blauw bezig was de wereld te veroveren.

Het maken van het kunstwerk wordt een langdurig proces van keramiek maken en mozaïek leggen. De kunstenaars kunnen daarbij hulp van Delftenaren heel goed gebruiken, laten zij weten. ,,Dat maakt de Keramieken Kaart van Delft een kunstwerk ván Delftenaren, jong én oud.''

Kunstenaars

De kunstenaars willen gaan samenwerken met scholen en verzorgingshuizen,  studenten en ondernemers. Ter voorbereiding van dit project wordt zondag 21 oktober de gratis workshop Met Klei Huisjes gegeven.

Tijdens deze workshop gaan deelnemers huisjes van klei maken. Ze worden omgetoverd in ornamenten en koelkastmagneten en verkocht op Lichtjesavond. De kunstenaars willen onder meer via deze actie het benodigde bedrag van 35.000 euro binnen krijgen.

De workshop is in Delftstede, Phoenixstraat 66, van 10.00 tot 16.00 uur. Meedoen is gratis. De Keramieken Kaart van Delft moet volgend jaar, als het Jaar van de Gouden Eeuw wordt gevierd, de Papenstraat gaan sieren. 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Brestraat 1 Oude kaart waarop je nog goed het torentje van het gebouw ziet / Oude Delft © Gratis

In samenwerking met indebuurt Delft