Delft krijgt ondergronds wormenhotel: ‘Zijn het goud van de aarde’
Delft krijgt er een ondergronds wormenhotel bij aan de Menno ter Braaklaan. ,,Groenafval zoals groente- en plantenresten gooi je bovenin”, legt Geert van Poelgeest van Natuurlijk Delfland uit. ,,Vervolgens vreten de wormen het op en maken er compost van.”
Naomi Defoer
Van Poelgeest noemt de wormen ‘het goud van de aarde‘. ,,Ze kruipen door de grond”, zegt hij. ,,Daardoor ontstaan er gaatjes en kan er lucht bij komen. Daarnaast poepen ze humus uit, een organische afvalstof. De humus zorgt ervoor dat kleideeltjes in de aarde losser worden en dat zanderige aarde juist aan elkaar plakt. Wormen zijn zo ongelooflijk belangrijk!”
Kort wil zeggen dat het afval niet kilometers verderop verwerkt wordt
Van Poelgeest
Door het wormenhotel is de kringloop kort. ,,Kort wil zeggen dat het afval niet kilometers verderop verwerkt wordt, maar dat het gebeurt in je eigen wijk‘’, vertelt Van Poelgeest. ,,Het blijft daardoor in de buurt. Bovendien wordt een wormenhotel een soort concentratiepunt in de buurt. Hier kunnen (gelijkgestemde) buurtbewoners elkaar ontmoeten.”
Het is niet het eerste wormenhotel in Delft. In de Schoemaker Plantage werd vorig jaar een bovengronds exemplaar geopend. Wel is Delft de tweede stad van Nederland met de ondergrondse versie.