Volledig scherm
© Guus Schoonewille

Delft pakt groots uit op Open Monumentendag

Delft pakt dit jaar groots uit op Open Monumentendag. Met meer opengestelde monumenten (43) en een groot aantal activiteiten. In voorgaande jaren was het budget van de Stichting Open Monumentendag 15.000 euro. Dit jaar is het budget verhoogd tot 20.000 euro.

,,Een deel van de verhoging bestaat uit 5000 euro voor administratieve ondersteuning. Dit bedrag was voor de stichting nodig om de dag te kunnen verzorgen. Daarnaast heeft de stichting dit jaar een extra 'prestatie' subsidie van 5.000 euro ontvangen. Dit bedrag maakt het mogelijk om meer cultuuroptredens in de deelnemende panden te verzorgen'', verduidelijkt een gemeentelijk woordvoerster.

Mogelijk dat zelfs de net ontdekte 13e eeuwse kelder naast de Oude Kerk is te bezichtigen. Deze kelder werd vorige maand ontdekt door horecaondernemer Jon Cornelese, die het pand naast de Oude Kerk had gekocht en er een verborgen ruimte vond.

Kluis

Archeologen troffen er onder meer een 19de-eeuwse kluis, Delfts blauwe tegels uit de 17de eeuw en een bierpul uit 1280 aan. De kelder zal tijdens de komende Monumentendag te bezichtigen zijn als de benodigde veiligheidsmaatregelen tijdig gereed komen, vertelt organisator Annet Thoms van de Delftse Monumentendag.

Maar er zijn veel meer oude monumenten te bezichtigen. Zoals het 500 jaar oude Hofje van Gratie aan de Van der Mastenstraat, waar tevens een sneak preview te zien is van de in 2019 te verschijnen documentaire '500 jaar verlangen', van de in het hofje wonende filmmaakster Kim Schonewille.

Ook het voormalig hoofdkantoor van Gist Brocades/DSM - dat gebouwd werd in 1905 en ontworpen door Bastiaan Schelling en Karel Muller - is van binnen te bewonderen. Net als de Delftse molen De Roos aan de Phoenixstraat, de vrijmetselaarsloge Silentium (1816) aan de Choorstraat, het Meisjeshuis (1769) aan de Oude Delft, stadsherberg De Mol (1460) aan de Molslaan en tal van andere monumenten.

In veel van die monumenten zijn interessante exposities te zien die het verhaal vertellen over de betekenis ervan. Zoals in de Franciscus en Clarakerk, waar foto’s en filmbeelden zijn te bekijken die een beeld geven van de ruim 100-jarige geschiedenis van de kerk en haar gemeenschap in het Westerkwartier.

Optredens

Op veel locaties in de stad zullen musici, zangers, vertellers en sprekers optreden. Zoals in voormalig kantoorgebouw Bacinol (1932), waar onder meer cellist Douwe Eisses en harpiste Claire Schuurmans optreden.

Het landelijke thema van Open Monumentendag dit jaar is 'Europa'. Vanwege de vele internationale studenten die op de TU zitten, besteedt Delft daarom veel aandacht aan internationale architectuurstromingen, bouwtechnieken en uitwisseling van kennis en wetenschap.

Een aantal monumenten is speciaal vanwege dit thema gevraagd om mee te doen. Zoals artilleriemagazijn De Buccaneer (1671), Medisch Museum De Griffioen (16de eeuw), de Montessorischool (1966), BK City (TU Bouwkunde, 1918) en de TU Dreamhall (1952).

Het Delftse stadhuis op de Markt fungeert op beide dagen als informatiepunt, waar programmaboekjes opgehaald kunnen worden en waarvandaan een aantal gratis tours door de stad zal vertrekken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Delft en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Delft