Volledig scherm
Winkels aan de Voldersgracht. © Jacques Zorgman

Delft staat er bar slecht op bij ondernemers mkb

Delft voert een uiterst onvriendelijk beleid voor het midden- en kleinbedrijf. Dat valt op te maken uit een enquête van werkgeversorganisatie MKB-Nederland.

Delft is bepaald niet populair bij ondernemers. Veel vertegenwoordigers van het midden- en kleinbedrijf menen dat de gemeente Delft de ondernemers bar weinig te bieden heeft.

Op het criterium prijs/kwaliteitsverhouding scoort Delft in Zuid-Holland een schamele 57ste plaats. Slechts drie gemeenten scoorden lager. De Delftse ondernemers vinden dat er weinig tegenover de (hoge) gemeentelijke lasten staat. De gemeentelijke dienstverlening wordt als pover omschreven.

Delft scoort ook laag op de criteria communicatie, beleid en het ondernemersklimaat. De gemeente heeft een slecht imago bij de plaatselijke ondernemers, blijkt uit de door onderzoeksbureau Lexoma afgenomen enquête.

Imago

Het CDA in Delft is geschrokken van de uitkomsten van de enquête en heeft het college van burgemeester en wethouders om uitleg gevraagd. ,,Uit het onderzoek blijkt, dat Delft een goed imago heeft bij ondernemers uit andere steden’’, concludeert CDA’er Gerrit Jan Valk ,,Tegelijkertijd scoort de gemeente echter laag bij de eigen ondernemers. Ik ben benieuwd of het Delftse college hier een verklaring voor heeft.’’

Gemeentebesturen hebben beperkt invloed op het ondernemersklimaat, erkent het CDA. Maar in het onderzoek is ondernemers specifiek gevraagd naar zaken waar het gemeentebestuur wél (grote) invloed op heeft. Te denken valt aan de regelgeving, de openbare voorzieningen en de ondernemersvriendelijkheid.

,,Delft scoort hierop een 5,7: een 52ste plaats bij de Zuid-Hollandse gemeenten’’, aldus Valk ,,Ik ben benieuwd wat het college van plan is te doen om de algemene tevredenheid te vergroten.’’

Verbeterplan

Het CDA wil dat het Delftse college in gesprek gaat met MKB Delft over de conclusies en een verbeterplan. Ook in Delft is het midden- en kleinbedrijf de kurk waar de economie op drijft. De sector is goed voor zeventig procent van de werkgelegenheid.

Het mkb is al langer ontevreden over Delft. In 2009 werd de gemeente zelfs bestraft met de ‘Paarse Krokodil, een prijs voor de meest bureaucratische gemeente.

In samenwerking met indebuurt Delft