Een tijdelijke fietsenstalling in de Delftse binnenstad.
Volledig scherm
Een tijdelijke fietsenstalling in de Delftse binnenstad. © Fred Leeflang

Delft stopt met fietsparkeerboten, parkeren op autoplekken blijft wel

Het omzetten van parkeerplaatsen voor auto’s in fietsparkeerplekken in het Delftse centrum werkt. Die positieve conclusie trekt de gemeente na een onderzoek van drie maanden, waarbij enkele honderden extra fietsparkeerplaatsen werden gecreëerd, onder andere op de Lange Geer, de Koornmarkt en de Brabantse Turfmarkt.   

Naast het ‘verdrijven’ van de auto ten faveure van de fiets, realiseerde de gemeente ook extra stallingsplekken voor rijwielen op de Burgwal (142), Oude Langendijk (104) en Vrouwjuttenland (40). ‘Uit de proef van vorig jaar blijkt dat het omzetten van autoparkeerplaatsen in fietsparkeerplekken op diverse locaties goed werkt. De gemeente gaat daarmee door. Fietsparkeerboten blijken geen goede oplossing voor de behoefte aan extra stallingsruimte voor fietsen’, zo staat in de uitkomst van het onderzoek.

Verrommeling

Daaruit blijkt dat de fietsparkeerplaatsen op de Brabantse Turfmarkt goed zijn gebruikt. ‘Zeker op zaterdagmiddag aan het einde van de proef was het gebruik hoog. De tijdelijke fietsparkeerplaatsen op de Koornmarkt zijn vooral gebruikt op donderdagavonden. De reacties op het tijdelijk gebruik van autoparkeerplaatsen voor het parkeren van fietsen zijn wisselend. Uit een enquête komt naar voren dat sommigen deze positief beoordelen, omdat ze bijdragen aan het aantal fietsparkeerplaatsen. Anderen zijn negatiever, omdat het ten koste gaat van ruimte voor auto’s. Dit maakt het lastiger om een parkeerplaats te vinden’, schetst de gemeente.

Onveranderd blijft de opgave van de gemeente om in de Delftse binnenstad extra ruimte voor fietsen te realiseren, naast de stallingen die al in gebruik zijn bij het station. Het college wil echter zoals gezegd geen fietsparkeerboten meer inzetten, zo staat in de uitkomsten van het onderzoek. Uit reacties blijken te grote gevolgen voor de grachten (verrommeling) en het aanzicht van de binnenstad. Ook viel het gebruik bij de boten aan het Dertienhuizen en de Binnenwatersloot tegen. 

In samenwerking met indebuurt Delft