Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © AD

Delft wil toewijzing woningen aan urgenten automatiseren

De gemeente Delft gaat bekijken of het mogelijk is woningen automatisch toe te wijzen aan mensen met een urgentieverklaring.

Reden is dat gemeente en corporaties constateren dat ook mensen met een urgentieverklaring woningen weigeren. ,,Dit verbaast ons omdat deze personen zelf hebben verzocht urgent bevonden te worden en dus met spoed (alternatieve) woonruimte zeggen nodig te hebben”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Computerprogramma

Weigeringen kosten de corporaties veel tijd, zeker in urgentiegevallen. ,,Daarom willen we onderzoeken of het mogelijk is mensen met een urgentieverklaring een woning toe te wijzen via een computerprogramma dat simpelweg de eerst vrijkomende woning die voldoet aan het urgentieprofiel toekent aan de kandidaat.”

Mensen mogen de woning alleen weigeren als deze niet aan het profiel voldoet. Bij weigering om andere redenen vervalt de voorrangsverklaring. Omdat het gaat om mensen in een zeer kwetsbare situatie, zal de gemeente, wanneer het aan de orde is, de automatisering ‘zeer zorgvuldig’ uitvoeren.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

 1. Glazenwasser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'
  PREMIUM
  Vak apart

  Glazenwas­ser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'

  Dennis Westenberg (40) uit Den Haag ging naar de havo op het Aloysius College en was vervolgens op de Haagse Hogeschool hard op weg om accountant te worden. ,,Maar ik merkte dat het m'n ding niet was. Toen een vriend van me, Raymond Mulder, een glazenwasser, vroeg om hem te komen helpen, heb ik dat gedaan. Dat was bijna twintig jaar geleden. Nu heb ik mijn eigen glazenwassers- en schoonmaakbedrijf en ben ik blij dat ik niet ergens binnen op kantoor achter een beeldscherm hoef te zitten." Verslaggever Nicolette van der Werff ging bij hem langs voor de rubriek Vak Apart.
 2. Bijtende energiedrankjesdief krijgt cel- en werkstraf opgelegd: ‘Ik ging door het lint’
  PREMIUM

  Bijtende energie­drank­jes­dief krijgt cel- en werkstraf opgelegd: ‘Ik ging door het lint’

  Nadat hij werd gesnapt, ging dief Delano O. door het lint. De Delftenaar beet en sloeg de winkelmedewerkers van Jumbo Tanthof, die hem hadden betrapt op het stelen van energiedrankjes. De rechter veroordeelde hem tot een half jaar celstraf, waarvan tweeënhalve maand voorwaardelijk. Daarnaast kreeg de 21-jarige Delftenaar tachtig uur werkstraf en verplichte behandelingen opgelegd.

In samenwerking met indebuurt Delft