Archiefbeeld ter illustratie
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © AD

Delft wil toewijzing woningen aan urgenten automatiseren

De gemeente Delft gaat bekijken of het mogelijk is woningen automatisch toe te wijzen aan mensen met een urgentieverklaring.

Reden is dat gemeente en corporaties constateren dat ook mensen met een urgentieverklaring woningen weigeren. ,,Dit verbaast ons omdat deze personen zelf hebben verzocht urgent bevonden te worden en dus met spoed (alternatieve) woonruimte zeggen nodig te hebben”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Computerprogramma

Weigeringen kosten de corporaties veel tijd, zeker in urgentiegevallen. ,,Daarom willen we onderzoeken of het mogelijk is mensen met een urgentieverklaring een woning toe te wijzen via een computerprogramma dat simpelweg de eerst vrijkomende woning die voldoet aan het urgentieprofiel toekent aan de kandidaat.”

Mensen mogen de woning alleen weigeren als deze niet aan het profiel voldoet. Bij weigering om andere redenen vervalt de voorrangsverklaring. Omdat het gaat om mensen in een zeer kwetsbare situatie, zal de gemeente, wanneer het aan de orde is, de automatisering ‘zeer zorgvuldig’ uitvoeren.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft