Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Delftenaar (26) aangehouden na aangiftes oplichting met nep-bankapp

Een 26-jarige man uit Delft is vanochtend in zijn woning aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij ten minste dertien oplichtingszaken. In alle gevallen werd gebruikgemaakt van een valse bankapp, waardoor hij de slachtoffers kon laten geloven dat hij geld naar hen overmaakte.

In alle zaken reageerde de verdachte op advertenties die op verkoopsites stonden. De slachtoffers boden daar gloednieuwe mobiele telefoons, een MacBook Pro of een Playstation aan. De man plaatste dan een bod van ver boven de vraagprijs en sprak altijd op straat met de slachtoffers af.

Ter plekke nam de verdachte het verkoopobject in ontvangst en deed met de nep-app alsof hij het geld overmaakte. De verdachte vroeg altijd van tevoren welke bank zijn slachtoffer had, zodat hij kon doen alsof hij bij een andere bank zat en het een dag zou duren voordat het geld op de rekening stond. Het ging om bedragen tussen de 500 en 900 euro. In een aantal gevallen haalde hij de slachtoffers ook over om geld aan hem te lenen voor een beltegoedkaart, dat hij vervolgens via de nep-app overmaakte.

De aangiftes kwamen tussen april en oktober binnen. Na de aanhouding doorzochten agenten de woning van de man. De politie onderzoekt de zaak verder en vraagt iedereen die deze manier van oplichting herkent en ook slachtoffer is geweest om contact op te nemen met hen. Dat kan via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft