Volledig scherm
Bewoners van het Delftse Westerkwartier gooien hun restafval in de container. De gemeente gaat bekijken, in welke wijken het apart scheiden wordt doorgevoerd. © Fred Leeflang

Delftenaren hoeven in de toekomst geen afval meer te scheiden

Bewoners van de Delftse binnenstad en andere dichtbevolkte wijken hoeven ook in de toekomst geen afval te scheiden. Dat heeft de Delftse gemeenteraad bepaald tijdens de begrotingsbehandeling. De raadsleden steken daarmee een stokje voor het voornemen om alle Delftenaren met een serie containers voor afvalscheiding op te zadelen.

Delft is druk bezig met het uitbreiden van het systeem van afvalscheiding. Na een proef in de wijken Hof van Delft en Harnaschpolder zijn nu andere wijken aan de beurt. In het nieuwe inzamelen krijgen Delftenaren thuis containers voor het scheiden van groente en fruitafval (gft), papier, glas en plastic. Het restafval moet worden ingeleverd bij containers in de buurt.

De raad vindt afvalscheiding belangrijk, mede omdat de kosten van het verbranden van restafval steeds hoger worden. Bronscheiding in drukbevolkte wijken met veel appartementen zorgt volgens de partijen echter voor veel praktische problemen, menen de opstellers van de motie die werd ondertekend door VVD, CDA, D66, STIP en Onafhankelijk Delft. In deze wijken ontbreekt volgens de raadsleden simpelweg de ruimte voor losse containers.

Metaal

Fractievoorzitter Dimitri van Rijn van de VVD is blij met de herziening. ,,Wij willen dat afvalinzameling zo makkelijk, duurzaam en betaalbaar mogelijk is. Daar hoort maatwerk bij. Bovendien zijn er twijfels over het effect van het nieuwe inzamelen. In de deelnemende wijken leidt het systeem nauwelijks tot meer afvalscheiding of minder restafval. Scheiding achteraf van plastic, metaal en drankenkartons (PMD) blijkt in sommige gevallen goedkoper, makkelijker en effectiever te zijn.”

Het stadsbestuur heeft als doel om 75 procent afvalscheiding te realiseren. In dit scenario produceren Delftenaren honderd kilogram restafval per jaar. Op dit moment ligt dit gewicht nog boven de 200 kilo per jaar.

353 euro

De gemeenteraad wil ook de tarieven voor afvalinzameling op de schop nemen. Volgend jaar betalen eenpersoonshuishoudens 225 euro, terwijl alle andere huishoudens 353 euro gaan betalen. Veel partijen willen een apart middentarief voor tweepersoonshuishoudens. De korting voor deze groep zou moeten worden betaald door huishoudens die uit drie of meer personen bestaan. Het stadsbestuur gaat de haalbaarheid onderzoeken. 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft