Volledig scherm
Jan Peter de Wit vindt Delft ongeschikt voor scheiding van huishoudelijk afval. © Kijlstra Hanneke

'Delftenaren worden afvalslaven'

De proef om in de wijken Hof van Delft en Harnaschpolder huishoudelijk afval 'omgekeerd' in te zamelen en zo recyclingkosten te besparen, valt bij Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft verkeerd.

De volksvertegenwoordiger uit de Delftse oppositie heeft zijn conclusie al klaar, ondanks dat de proef nog niet is afgerond. Op termijn moet heel Delft aan het omgekeerde inzamelen.

,,Het verdelen van afvalstromen in restafval, papier, gft, plastic, glas, metaal en drinkkartons werkt niet,'' meent hij. ,,Delft is daar veel te compact voor bebouwd. Mensen die in een flat wonen, hebben echt geen zin om wekenlang met allerlei verschillende zakken afval opgescheept te zitten. De vraag is: Waar laat je het?"

Ook voor ouderen voorziet De Wit obstakels. ,,Ouderen die met een winkelkarretje en kleinkinderen hun afval moeten wegbrengen naar containers die vaak drie of vier straten verderop geplaatst zijn. Dat doe je ze niet aan. Je maakt er afvalslaven van."

Mening

De meerderheid van de gemeenteraad is een andere mening toegedaan. Als papier, groen en plastic gescheiden worden ingezameld, dan bespaart dat veel kosten aan de bron van de afvalverwerking. Als grondstof voor nieuw afval levert het bovendien geld op. Doordat er minder restaval is, hoeft er ook minder te worden verbrand. Dat is beter voor het milieu.

Deze doelstellingen kunnen ook op een andere manier worden bereikt, meent Jan Peter de Wit. ,,Waardevolle stoffen kunnen machinaal uit het afval worden gevist,'' zegt hij. ,,De rest kan gewoon worden verbrand. Dat levert warmte en elektriciteit op. Met die warmte van de AVR kunnen we tuinbouwkasen en huizen verwarmen."

In samenwerking met indebuurt Delft