Volledig scherm
Beeld van hoe de nieuwe testfaciliteit van de Hyperloop er uit moet zien. © Hardt Hyperloop

Delfts hyperloopbedrijf sleept 5 miljoen binnen

Hardt Hyperloop uit Delft heeft 5 miljoen euro opgehaald bij investeerders. Dat maakte de start-up vandaag bekend.

Hardt Hyperloop heeft een miljoeneninvestering ontvangen van InnoEnergy, een fonds voor duurzame energie. Naast deze gigant zijn nog drie nieuwe partners (DB Engineering & Consulting, Continental en Engie Laborelec) een samenwerking aangegaan met de Delftse start-up. De hoop is dankzij de nieuwe samenwerkingen de hyperlooptechnologie verder te ontwikkelen in Europa. Ook wil Hardt Hyperloop een testtraject bouwen in Delft.

In een eerdere investeringsronde staken onder meer Exact-oprichter Paul van Keep en profvoetballer Gregory van der Wiel al geld in Hardt.

Het vertrouwen vanuit het bedrijfsleven komt volgens Jelte Altena, marketingmanager bij Hardt Hyperloop, niet plotseling. ,,Dat hebben we zelf opgebouwd", geeft hij aan. ,,We wisten toen we hiermee begonnen dat we de hyperlooptechnologie niet in ons eentje konden ontwikkelen en bekostigen. We hebben contact opgenomen met de NS en hebben geïnvesteerd in een netwerk van relaties en partners."

Toekomst

Met de hyperloop moet in de toekomst razendsnel openbaar vervoer mogelijk zijn. Het is een systeem van buizen die bijna vacuüm zijn. Daardoorheen worden voertuigen gestuurd die aangedreven worden door magneten, waardoor zeer hoge snelheden bereikt kunnen worden. De komst van de hyperloop als vervoersmiddel lijkt nu weer wat dichterbij te komen. ,,Voor ons is het altijd een realistisch verhaal geweest", legt Altena uit. ,,De cijfertjes kloppen, dus technisch is het mogelijk. Daarnaast zien we dat de wereld aan het veranderen is. De luchtvaart groeit op dit moment zo hard dat de totale CO2-uitstoot op korte termijn wordt verdubbeld. Daardoor groeit het publieke draagvlak voor alternatieven snel. Dat zorgt ervoor dat we inmiddels al in de implementatiefase van het traject zitten. We onderzoeken de wetten en regels waarmee we met dit vervoersmiddel te maken krijgen en hebben samenwerkingsverbanden gesloten met buitenlandse hyperloop-partijen."

,,Onze verwachting is dat we in 2023 een testfaciliteit hebben aangelegd in Delft", vervolgt Altena. ,,Wanneer er voor het eerst door mensen per hyperloop kan worden gereisd? Ik denk dat er binnen nu en acht jaar wel ergens op de wereld een traject komt te liggen waar mensen gebruik van kunnen maken. Dat zal geen lange route zijn, misschien één van 50 kilometer. Het is hoe dan ook heel belangrijk dat we dit gaan realiseren. Daar kan onze kennis aan bijdragen, dus ik hoop dat we snel met dit nieuwe vervoersmiddel kunnen gaan testen."

Volledig scherm
Voormalig minister Henk Kamp van Economische Zaken bekijkt de capsule van Delft Hyperloop tijdens een bijeenkomst bij het Ministerie van Economische Zaken. © ANP

In samenwerking met indebuurt Delft