Volledig scherm
© ANP

Delftse automobilisten spekken staatskas

Delftse automobilisten en andere passanten zijn vorig jaar massaal op de bon geslingerd op de Prinses Beatrixlaan. Maar liefst 41.386 automobilisten werden op de doorgaande weg door Delft geflitst. De Delftse camera staat daarmee op de eerste plaats van de flitspalen die de Nederlandse staat het meeste geld opleveren.

De flitsmast staat in de berm aan de westkant van Prinses Beatrixlaan, op een plek waar automobilisten de snelheid plots moeten minderen van 70 naar 50 kilometer. Wie rijdend in de richting van de kruising met de Westlandseweg iets te laat op de rem trapt, is de pineut. De paal kost de betrapte automobilisten bij elkaar opgeteld jaarlijks enkele miljoenen euro’s. 

Het aantal bekeuringen liep vorig jaar iets terug. Er werd 2400 keer minder geflitst. In 2018 kregen nog 43.785 automobilisten een bekeuring op de Prinses Beatrixlaan. De daling past in een landelijke trend.  In 2019 werden 6.833.365 snelheidsovertredingen geconstateerd.  Een jaar eerder waren dat er nog 7.757.803.

Drukkere wegen

Ook op andere plekken in de regio is het oppassen. Veel automobilisten die vanuit Den Hoorn het Westland inrijden, liepen tegen een bekeuring aan. Op de N211 registreerden twee flitspalen in Wateringen vorig jaar respectievelijk 35.607 en 39296 snelheidsovertreders.

De daling van het aantal snelheidsovertredingen kan volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid verschillende redenen hebben. Het is drukker op de wegen, waardoor (te) hard rijden minder mogelijk is. Bovendien weten steeds meer bestuurders waar de flitspalen en trajectcontroles staan. Dit zorgt voor tempering van de snelheid.

In samenwerking met indebuurt Delft