Volledig scherm
IPV Delft bouwt in Den Bosch aan dertien parkbruggen. © IPV Delft

Delftse bruggenbouwer: 'Nieuwe bruggen gaan honderd jaar mee'

De Delftse bruggenbouwer IPV Delft is bezig met een leuke klus in de gemeente Den Bosch. Het bedrijf heeft de opdracht gekregen een serie oude voetgangers- en fietsersbruggetjes te vervangen.

De houten bruggen in Den Bosch maken plaats voor nieuwe, lichte en composieten parkbruggen. Volgens de Delftse ontwerpers kunnen de nieuwe exemplaren minimaal honderd jaar mee. 

Ter vergelijking: houten bruggen gaan zo’n vijfentwintig tot dertig jaar mee. Ze hebben bovendien meer onderhoud nodig; in de vorm van een nieuwe verflaag én het verwijderen en herstellen van beschadigd en verrot hout, zo stelt Johan Büdgen van het Delftse architectenbureau.

Dertien bruggen

In totaal komen er dertien exemplaren. Inmiddels zijn er zeven oeververbindingen geplaatst. ,,De wens vanuit de gemeente was simpel: een eenvoudig en onderhoudsarm brugontwerp met landelijke uitstraling'', vertelt Büdgen. ,,Het hekwerk moest daarbij enigszins transparant en niet overklimbaar zijn. We vertaalden deze wens naar een sierlijke, slanke brug met een herkenbare eigen identiteit.'' 

Volledig scherm
Eén van de dertien parkbruggen. © IPV Delft

In samenwerking met indebuurt Delft