Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Fred Leeflang

‘Delftse grachten moeten eindelijk worden gebaggerd’

De waterkwaliteit in de Delftse grachten moet beter, vindt Joke Verplanke van Water Natuurlijk. ,,Het is meer dan 20 jaar geleden dat de Delftse grachten voor het laatst gebaggerd zijn”, laat ze weten in een ingezonden brief. 

,,Het hoogheemraadschap van Delfland kijkt enkel naar de afvoer van water, maar de waterkwaliteit is geen criterium. Hierdoor groeit het kroos, waardoor de vissen steeds minder zuurstof krijgen, met een vieze, stinkende gracht als resultaat.” 

De gemeente plaatste wel bakjes met planten aan de walkant, maar dat is volgens Verplanke geen oplossing. Een vlag op een moddergracht, noemt ze het. 

Stikstof

Verschillende redenen worden aangehaald om baggeren uit- of af te stellen. Baggeren is niet alleen een prijzige onderneming, maar het kan naast kroos ook planten en ander leven uit het water weghalen. Daarnaast kan het ook gevaarlijke stoffen, zoals lood en ijzer, van de grachtenbodem opwoelen, dat dan bij planten en dieren terechtkomt. 

Afgelopen maand maakte het hoogheemraadschap van Delfland ook bekend dat er minder stikstof in het water aanwezig is dan vorig jaar, waardoor de kans op kroosvorming afneemt.

Kroos

In de Tanthof werd recentelijk een deel van het water gebaggerd, om de doorstroming te waarborgen. Dit is volgens Verplanke echter niet genoeg. Hier bleef namelijk een troebele massa achter, die het water afsluit van zuurstof en weinig ruimte overlaat voor levende organismes.

Afgelopen jaar plaatste Delfland een plastic rioolbuis in een aantal grachten om kroos tegen te houden dat uit de Schie en de Vliet zou komen, echter bleek het kroos in de grachten zelf te groeien. Volgens Water Natuurlijk is er dus nog veel werk om voor een gezonde ecologische toestand te zorgen bij de wateren in en rondom Delft.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft