Volledig scherm
De Hyperloopcapsule. © REUTERS

Delftse hyperloop moet wereldrecord ‘verpulveren’

De Red Bull van Max Verstappen is niets vergeleken bij het racevoertuig dat een groep studenten uit Delft heeft gemaakt. Hun hyperloopcapsule, de Atlas 02, gaat in 1,4 seconden vanuit stilstand naar 100 kilometer per uur.

 Binnen 4,5 seconde haalt hij 360 kilometer per uur en de topsnelheid ligt boven de 600. Met de capsule wil het Delftse team in Californië komend weekend het ‘wereldrecord verpulveren’, zoals teamlid en student werktuigbouwkunde Dale Wesdorp het noemt.

De hyperloop is een soort vacuümtrein. Hij vliegt door een buis die vrijwel vacuüm is gezogen. Het idee is dat de trein door de lage luchtweerstand enorme snelheden kan bereiken. Een rit Amsterdam-Parijs zou dan een half uur duren. Dat is nog toekomstmuziek, maar het ruimtevaartbedrijf SpaceX van zakenman Elon Musk ziet er brood in.

SpaceX houdt elk jaar een wedstrijd in Californië: de Hyperloop Pod Competition. Bij de race gaat het alleen maar om snelheid. De capsules schieten door een vacuümbuis van 1 kilometer lang. In die korte afstand moeten ze vanuit stilstand naar topsnelheid en daarna weer veilig stoppen. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft