Volledig scherm
PREMIUM
TU Delft-hoogleraar Jack Pronk houdt zich als microbioloog onder andere bezig met toepassingen van gist. © Fred Leeflang

Delftse microbioloog die alcohol kan maken uit niet-eetbare plantenresten krijgt 2,5 miljoen

Microbioloog Jack Pronk van de TU Delft heeft twee van de hoogte onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap gekregen voor zijn onderzoek naar bakkersgist en kreeg daar als beloning 2,5 miljoen euro voor. Hij ontdekte onder andere een methode om bakkersgist aan te passen, zodat het op een efficiënte en schone manier alcohol kan maken uit niet-eetbare plantenresten.

De Spinoza- en Stevin-premies zijn de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. Van de vijf toekenningen zijn er twee bij de TU Delft beland. Er was vooral verrassing en trots, toen microbioloog Jack Pronk van de TU Delft te horen kreeg dat hij tot een select gezelschap van vijf winnaars behoort, die allen 2,5 miljoen euro krijgen voor hun onderzoek.

In samenwerking met indebuurt Delft