Volledig scherm
PREMIUM
De Choorstraat is een drukke winkelstraat. © Fred Leeflang

Delftse mysteries: Hoe spreek je Choorstraat uit?

Indebuurt DelftIn de rubriek Delftse mysteries geven we samen met Indebuurt Delft antwoorden op voor de hand liggende vragen. Hoe spreken we Choorstraat uit? Met een G of met een K?

Het is een eeuwige discussie onder Delftenaren: spreek je het nou uit als Koorstraat of als Goorstraat? Wij maken voor eens en altijd een einde aan het debat over de naam van de Choorstraat.

Als je de geschiedenisboeken in duikt, leer je al snel dat de Choorstraat vroeger een andere naam had. In 1322 stond het bekend als Coestraet of Koestraat. Dat zat zo: vroeger lag er ten oosten van Delft een moerasgebied, waar de koeien stonden te grazen. Eens per week was het veemarkt en gingen de koeien via de Koepoortbrug de Vlamingstraat in. Vanaf daar liepen ze verder, de Coestraet in. Delft breidde zich uit en de koeien namen een andere route. De naam veranderde rond 1450 opvallend genoeg maar met één letter: de Koerstraat.

Koer is de oud-Nederlandse spelling voor Koor. Vanuit de Koerstraat kijk je namelijk uit op de Oude Kerk, naar het punt waar het kerkkoor zich bevind. Een andere spelling van het woord koor is 'choor', afgeleid van het Latijnse chorus. Deze spelling heeft het uiteindelijk gewonnen, want de straat staat nu bekend als de Choorstraat.

Maar hoe spreek je het nou uit? De uitspraakregels van het Latijn laten er geen misverstand over bestaan. De de 'ch' spreek je uit als een 'k'.

Dus, Choorstraat spreek je dan uit als Koorstraat. De verbastering van de oude spelling is dan ook een veel logischer gevolg. Voor eens en altijd: Choorstraat horen we uit te spreken als Koorstraat. Maar ja, oude gewoonten slijten langzaam. Of helemaal niet.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft