Volledig scherm
Ter illustratie © Till Behne

Delftse politiek wil maatregelen tegen illegale verhuur Airbnb

Stadsbelangen Delft, Onafhankelijk Delft en de SP willen van het stadsbestuur weten wat het gaat doen aan de illegale verhuur via Airbnb van woningen in de Delftse binnenstad.

Dat laat raadslid Marion Kok van de SP weten. Aanleiding is het grote aantal brieven dat de gemeenteraad krijgt van bewonersverenigingen uit de stad, die erop wijzen dat veel panden in Delft permanent worden verhuurd via Airbnb. ,,We hebben al te weinig woningen in de stad. Het is niet de bedoeling dat mensen hun woning als verdienmodel beschouwen.”

Verdachte panden

Structurele verhuur via Airbnb is in strijd met het bestemmingsplan voor de binnenstad en illegaal wanneer een woningontrekkingsvergunning ontbreekt. De Belangenverenging Binnenstad Noord heeft inmiddels zes woningen die op deze manier worden verhuurd aan de gemeente voorgedragen met het verzoek om te handhaven. Volgens secretaris Hans van Bodegom van Belangenvereniging Binnenstad Noord doet de gemeente dit niet uit zichzelf, maar is ze wel verplicht te handhaven wanneer ‘verdachte’ panden worden aangemeld.

Quote

In Amsterdam hebben ze nu de lijn dat je je huis maximaal dertig dagen per jaar aan toeristen mag verhuren. Dat is prima

De zoektocht naar deze panden kost de vereniging veel tijd. Ze zou liever zien dat de gemeente vooraf handhaaft of met duidelijke regels komt. ,,In Amsterdam hebben ze nu de lijn dat je je huis maximaal dertig dagen per jaar aan toeristen mag verhuren. Dat is prima. Niemand heeft er bezwaar tegen als je je huis verhuurt wanneer je zelf drie weken op vakantie bent. Maar structurele verhuur ondermijn het woon- en leefklimaat.”

De drie partijen zullen het college in een procedurevergadering op 14 november vragen stellen over de illegale verhuur en aandringen op een oplossing.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft