Volledig scherm
© Politie Delft

Delftse 'ruitenwisserknakker' voorlopig op vrije voeten

De man die in Delft bekendstaat als de 'ruitenwisserknakker' mag zijn proces thuis bij zijn moeder afwachten. De Haagse rechtbank heeft hem gisteren onder voorwaarden vrijgelaten. In de wijk Tanthof werden in november 2016 zeker 43 ruitenwissers vernield. In drie gevallen heeft het OM bewijs tegen Amar T. (30).

De uit Irak afkomstige Amar werd eind 2016 opgepakt, vrijgelaten en zou zich vorig jaar weer hebben misdragen. Hij gooide fietsen in de sloot en sloeg in december 2017 de ruit van een camper in. Toen omstanders hem wilden vasthouden, zwaaide hij met een tas waarin een hamer zat. Een man raakte gewond aan zijn hoofd. Sinds 10 december zat hij weer vast.

Tijdens de zitting werd meer duidelijk over zijn motieven. Volgens zijn advocate vernielde hij dingen, 'omdat hij niet anders kon'. De man is autistisch en heeft psychische problemen. Deskundigen stelden in reclasseringsrapporten al dat hij lijdt aan paranoia en psychoses.

Boosheid

De raadsvrouw vroeg om voorlopige vrijlating omdat de man snel behandeld moet worden. ,,Als dat niet gebeurt, wordt zijn boosheid alleen erger." De rechtbank liet hem los op voorwaarde dat hij bij zijn moeder blijft en meewerkt aan poliklinische behandeling.

De rechtszaak tegen de Delftse 'ruitenwisserknakker' wordt op 3 juli voortgezet.

  1. Emile en Sjaak geven oude elektrische auto’s nieuw leven: ‘We krijgen zelfs verzoeken uit Australië’
    PREMIUM

    Emile en Sjaak geven oude elektri­sche auto’s nieuw leven: ‘We krijgen zelfs verzoeken uit Australië’

    De eerste elektrische auto’s in Nederland stammen al uit 2007, maar verkeren vaak nog in prima staat. Alleen is er één klein probleempje: ze komen niet meer zo ver. Met de bestaande batterijen halen ze meestal niet meer dan 80 kilometer. Twee jonge ondernemers in Delft hebben daar nu iets op gevonden. Zij bouwen nieuwe batterijen in de oude auto's, waardoor die 250 kilometer kunnen rijden. ,,We krijgen zelfs verzoeken vanuit Australië.’’

In samenwerking met indebuurt Delft