Volledig scherm
PREMIUM
Kinderen van het Stanislas college gaan huizen bouwen in Ghana © Fred Leeflang

Delftse scholieren steken handen uit de mouwen in Ghana

Leerlingen van het Stanislascollege Westplantsoen in Delft hebben sport, werk en misschien zelfs school op een lager pitje gezet om geld in te zamelen. De jongeren gaan in februari naar Ghana om scholen te bouwen. Het geld moet deze maand zijn ingezameld.

,,In het noorden van Ghana gaan we naar twee dorpen toe”, vertelt leerling Teun de Groot (15) uit Den Hoorn. De leerlingen steken zelf de handen uit de mouwen en bouwen steen voor steen twee scholen op. ,,We bouwen per dorp een school met drie klaslokalen.” Voor de scholier is de reden om naar Ghana af te reizen niet lastig te bedenken. ,,Het lijkt mij een geweldig avontuur om zover te reizen en echt iets te doen om mensen te helpen. Ik zou willen dat iedereen op deze wereld dezelfde kans heeft om zich te ontwikkelen.”

Voordat de zestig leerlingen in het vliegtuig kunnen stappen, moeten zij wel nog in totaal 92.000 euro bij elkaar sprokkelen voor eind december. Daarvan is al ruim 75.000 euro ingezameld. Met nog een paar weken te gaan, lijkt het erop dat het de leerlingen gaat lukken om dat bij elkaar te krijgen. ,,Het is niet allemaal voor de reis bedoeld”, vertelt De Groot. ,,Het meeste geld gaat naar stenen, cement en andere bouwmaterialen. Voor iedere leerling moet 2850 euro worden betaald. Daarvan moeten wij 800 euro zelf ophalen en de rest wordt gezamenlijk opgehaald.”

Niet alleen Stanislascollege Westplantsoen gaat naar Ghana. ,,We gaan met meerdere locaties”, vertelt docent Marissa Zwinkels. ,,Bij elkaar wordt bijna twee ton ingezameld.

In samenwerking met indebuurt Delft