Volledig scherm
Silvano Bellai (l) ontvangt het kunstwerk van Frank Auperlé. © Fred Leeflang

Delftse Silvano koopt duurste mariakaakje ooit

Een mariakaakje voor 299,99. Wie dat voor zo'n zoet knappertje neertelt, moet daar wel een bijzondere reden voor hebben. Silvano Bellai, eigenaar van Bar Sil op de Beestenmarkt, heeft die reden. Zijn aanwinst is een 'gouden' collectors item uit de stal van kunstenaar Frank Auperlé.

De ietwat excentrieke Delftenaar Auperlé zoekt graag naar de grenzen in de kunst. Absurde fotografie is zijn stokpaardje, maar ook op andere kunstzinnige gebieden laat hij zijn fantasie de vrije loop. Zoals het onderdompelen van een mariakaakje in epoxy en dat als gimmick onder zijn beste klanten en vrienden veilen. 

,,Je kan je zeker afvragen wat iemand bezielt om een mariakaakje in epoxy te gieten", zegt Frank Auperlé lachend. ,,Een gemakkelijk antwoord zou natuurlijk zijn dat ik maar wat aan rommel en gelijk daarmee Karel Appel citeer. Maar ik zie het graag wat romantischer. Ik vind het interessant om alledaagse of eetbaarheden onder de aandacht te brengen. Mariakaakjes zijn zo ingeburgerd, dat niemand zich meer afvraagt hoe ze er uitzien. Ik heb dat bij meer dingen. Eerder dit jaar raakte ik bijvoorbeeld geobsedeerd door de lente-ui. Aan de ene kant omdat het plantje verschillende namen heeft, zoals bosui, salade-ui, stengel-ui en dan ook nog een interessante Latijnse naam. Maar ook omdat dit plantje zo maagdelijk wit-groen is en een vrolijke vorm heeft. Ik vraag me af hoeveel mensen dat nog zien. Ze snijden het uitje aan repen en gooien het in de pan."

Pinautomaat

Dat Silvano Bellai er met het 'gouden' mariakaakje vandoor gaat, komt omdat hij de hoogste bieder was. ,,Ik vind het prachtig wat Frank aan bijzondere dingen bedenkt", lacht de gastheer. ,,Hij heeft al eens mijn pinautomaat in goud gegoten en bij de Nederlandsche Bank aangeboden als kunstobject. Dat vind ik fantastische acties en daar werk ik graag aan mee."

In samenwerking met indebuurt Delft