Volledig scherm
De nieuwe ligfiets van de TU Delft, de VeloX 9, moet nog gestroomlijnder zijn en sneller gaan. © TU Delft

Delftse studenten klaar voor record met nieuwe hightech-ligfiets

Studenten van de TU Delft onthullen zaterdag een nieuwe hightech-ligfiets, waarmee het wereldrecord van 121,8 kilometer per uur in het klassement voor vrouwen verbroken moet worden. 

Het studententeam doet in september mee aan de World Human Powered Speed Challenge in Nevada (Verenigde Staten), een internationale competitie waarin snelle aerodynamische fietsen en topsporters strijden om de hoogste snelheid.

Het omhulsel van de ligfiets, de VeloX 9, is zeer gestroomlijnd. Daardoor is de luchtweerstand volgens de studenten extreem laag. Daarbij is gebruikgemaakt van lichtgewicht materialen en een innovatief tandwielsysteem, waardoor de wrijving van de ketting lager is dan bij een gewone fiets. ‘Bovendien rijdt de VeloX dit jaar met speciaal voor het team ontwikkelde banden zodat de VeloX de allerlaagste rolweerstand ondervindt’, leggen Rosa Bas en Jennifer Breet van het Human Power Team uit.

Het huidige record staat al sinds 2010 op naam van de Française Barbara Buatois. De nieuwe Delftse ligfiets wordt zaterdag getoond bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Op een ander vlak gaan studenten van de TU Delft ook aanpassingen doen: de hyperloop. Afgelopen week nog viel de poging om met de Delftse Atlas 02 tijdens de jaarlijkse hyperlooprace van ruimtevaartbedrijf SpaceX het record te pakken in het water. Het werd een vierde plek. 

De volgende race zal anders gaan, zo maakte initiatiefnemer Elon Musk van SpaceX woensdag bekend. De voertuigen schoten dit jaar door een kaarsrechte vacuümbuis van ruim 1 kilometer. Vanaf volgend jaar wordt de tunnel 10 kilometer lang en  komt er een bocht in.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft