Volledig scherm
Archieffoto van Krashna Musika © AD

Delftse Studenten Muziekgezelschap druk aan het oefenen voor ‘in de blauwe nacht’

Het Delftse Studenten Muziekgezelschap Krashna Musika is er sinds september maar druk mee: samen met elf andere studentorkesten zal zij dit najaar rond dezelfde tijd de compositie ‘in de blauwe nacht’ spelen. 

Het stuk is speciaal geschreven voor Nederlandse studentenmuziekgezelschappen om meer verbondenheid te creëren tussen verschillende verenigingen. Ook is het bedoelt om te laten zien dat (hedendaagse) klassieke muziek niet alleen voor ouderen is. Gezien de variatie van de orkesten (grootte en wel of geen koor) klinken alle twaalf uitvoeringen anders.  Componist Reza Namavar heeft drie kernbegrippen die terug zijn te horen in zijn compositie: verbinding, feestelijk en energiek.  

Quote

Het samenvoe­gen van een tiental orkesten, een massa van meer dan 600 musici is absurd

Reza Namavar, Componist

Volgens Namavar is iedereen met elkaar verbonden door een gedeelde afkomst. ,,Miljarden jaren geleden ontwikkelde het landleven zich uit de zee en evolueerde tot mensen, die nu de hele wereld bevolkt hebben”, zegt de componist. ,,Het contrast tussen collectivisme en individualisme zal ook in het stuk centraal staan.” Zijn bedoeling is om het individu te laten ‘vervagen’. ,,Het samenvoegen van een tiental orkesten, een massa van meer dan 600 musici is absurd en beklemtoont een doorgeslagen collectiviteit. Het individu vervaagt naarmate het stuk vordert”, legt hij uit. ,,Iedereen wil gehoord worden, maar onderscheid maken lukt gaandeweg het stuk steeds minder goed. Hoe kan in de massa het individu zichtbaar blijven?”

Vanaf komende november tot februari voeren de muziekgezelschappen de compositie 25 keer uit door heel Nederland.  Krashna Musika speelt ‘in de blauwe nacht’ op vrijdag 20 december om 20.15 uur in de Prinsekerk, Rotterdam en op zaterdag 21 december in de Aula van de TU Delft. 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft