Tim Smits (l) en Jorn Rigter bedachten de Unpluq.
Volledig scherm
Tim Smits (l) en Jorn Rigter bedachten de Unpluq. © Unpluq

Delftse studenten ontwikkelen gadget tegen smartphone-verslaving

Twee studenten van de TU Delft ontwikkelden de ‘Unpluq’, een apparaatje dat smartphone-verslaving moet tegengaan.

Nog even dat WhatsApp-je van je collega bekijken. En o ja, zijn er al reacties op dat bericht op Facebook? Héé, een paar nieuw likes op Instagram, wie zouden dat zijn?

Veel mensen hebben er last van. Je moet eigenlijk aan het werk, maar je smartphone zit zo vol verleidingen dat je iedere keer wordt afgeleid. Om hiervan af te komen ontwikkelden de TU-studenten Jorn Rigter en Tim Smits (beiden 25 jaar) een apparaatje dat alle apps die je kunnen afleiden in één keer blokkeert. ,,Er bestond al soortgelijke software die je als app op je smartphone kan zetten, maar we wilden er per se een fysiek apparaatje maken dat je in een la of iets dergelijks kunt leggen. Zelf laat ik hem soms zelfs thuis als ik naar de universiteit ga, zodat ik niet kan worden afgeleid door bijvoorbeeld social media. Die zijn zo ontworpen dat je er verslaafd aan raakt’’, zo legt medebedenker Jorn Rigter uit.

Bewuste keuze

De toegang tot alle apps van je telefoon krijg je alleen als de Unpluq – een knalgeel usb-stekkertje – is ingeplugd. Als je hem eruit haalt moet je het alleen doen met de apps die je eerder zelf hebt geselecteerd. ,,Het feit dat je steeds een bewuste keuze moet maken zorgt ervoor dat je uiteindelijk minder met je telefoon bezig bent”, aldus Rigter.

Voordat ze het apparaatje ontwikkelden interviewden ze 40 millenials over hun smartphone-gebruik. ,,Hieruit bleek dat veel van hen achteraf spijt hadden als ze lang op social media hadden gezeten omdat ze hun tijd niet nuttig hadden besteed. Daarnaast merkten ze dat dit vaak niet eens bewust gaat.” Een proef met de Unpluq – waarbij twintig mensen het apparaatje een week mochten gebruiken – verliep volgens Rigter positief. ,,Eén deelnemer bracht zijn smartphone-gebruik zelfs terug van drie uur per dag naar een half uur. Een ander vertelde veel beter te kunnen slapen.”

  1. Strandtenthouders staat het water tot aan de lippen: ‘Waar moeten wij ons personeel van betalen?’
    PREMIUM
    VIDEO

    Strandtent­hou­ders staat het water tot aan de lippen: ‘Waar moeten wij ons personeel van betalen?’

    Strandtenthouders aan de Nederlandse kust vragen vandaag op een bijzondere wijze aandacht voor hun financiële problemen. Ondernemers van Texel tot Zeeland hebben met hun strandbedden en tafeltjes teksten op het strand geschreven en die met een drone vanuit de lucht gefilmd. Ze willen dat de loonkosten van hun personeel worden vergoed. Het filmpje wordt aangeboden aan het kabinet.

In samenwerking met indebuurt Delft