Volledig scherm
Ter illustratie © Fred Leeflang

Demonstratie van ‘honderden mensen’ tegen bouw van megaschool in Tanthof

Tegenstanders van de bouw van een megaschool in de wijk Tanthof gaan zondag 17 november demonstreren in het Abtswoudsepark. ,,Ik verwacht honderden mensen”, zegt Geert van Poelgeest van Natuurlijk Delfland.

In een cartoon op het actiepamflet van stichting Behoud het Park staan twee stadsbestuurders afgebeeld met trots in hun hand het plan voor een megaschool. Achter hen staan burgers met een alternatief plan, die overduidelijk worden genegeerd. ‘Natuurlijk juichen wij burgerinitiatief toe..’, zo zegt één van de getekende bestuurders met een stalen gezicht. ‘Als het ons uitkomt’, vult zijn medebestuurder aan.

De cartoon illustreert in een notendop de onvrede van actievoerders in de wijk Tanthof die lijnrecht tegenover het gemeentebestuur staan in hun visie op de hoeveelheid nieuwe scholen die er in de wijk worden gebouwd. Naast Natuurlijk Delfland hebben kinderboerderij Tanthof, waterspeeltuin Tanthof, de stichting Kindertuinen en een groot aantal wijkbewoners zich bij de initiatiefnemers van de demonstratie aangesloten.

Kinderboerderij Tanthof

De partijen voelen zich niet gehoord, nu hun alternatieve plan voor de bouw van een megaschool in de wijk recent werd afgewezen door de gemeente en de drie betrokken schoolbesturen. Die willen een groot nieuw scholencomplex neerzetten dat in de plaats moet komen van de huidige zes basisscholen in de wijk. Aanvankelijk wees Delft het Abtswoudsepark aan als locatie voor deze megaschool, maar na protesten kwam de gemeente in juli van dit jaar met een tweede mogelijke locatie: de plek waar nu kinderboerderij Tanthof is gevestigd. Maar ook dit stuit op felle bezwaren.

De actievoerders willen dat er op twee plekken in de wijk waar nu al scholen staan - aan de Bikolaan en aan de Fuutlaan - in totaal vier nieuwe schoolgebouwen worden neergezet. Dit voorkomt volgens hen dat er ‘onherstelbare schade’ aan het groene karakter van Tanthof wordt toegebracht. Ook is de verplaatsing van de kinderboerderij, de waterspeeltuin en kindertuin De Boterbloem met dit scenario van de baan en zal de verwachte verkeerschaos rond de megaschool achterwege blijven.

De demonstratie begint om 14.00 uur in het Abtswoudsepark, bij de keerlus van tram 1.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft