Volledig scherm
Tijn Noordenbos is de initiatiefnemer van het café. © Fred Leeflang

Depresso Café brengt 'zwartkijkers' samen: ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, toch?’

Iedereen heeft wel eens een mindere dag. Dingen willen niet lukken, er is veel gezeur aan je hoofd, en de zon laat zich niet zien. Bekende Delftenaar Tijn Noordenbos heeft geregeld last van wat depressieve gevoelens. En hij weet dat hij niet de enige is.

,,Het gaat gelukkig alweer een hele tijd goed, maar ik wil mijn ervaringen op een ongedwongen manier delen met mensen die dezelfde dingen meemaken. Een lotgenotencafé leek me een goed idee, dus dat ben ik, samen met twee bevriende en gepensioneerde doktoren, gaan onderzoeken."

Bak koffie

Samen kwamen de heren uit op de naam Depresso Café. Veel typerender is nauwelijks denkbaar, lacht de eigenaar van Uit de Kunst aan de Oude Delft, waar de gesprekssessies bij een geurende bak koffie moeten gaan plaatsvinden.

,,Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, toch?" zegt Noordenbos. En dan serieus: ,,Maar wat als dat niet meer lukt? Stemmingen wisselen en dat is normaal. Soms gebeurt iets in je leven, het verlies van een dierbare of conflicten op je werk waardoor het begrijpelijk is dat je niet lekker in je vel zit. Maar soms voel je je ook gewoon down zonder aanwijsbare reden, is mijn ervaring. Je voelt je somber, soms met angstklachten erbij. 'Ga erover praten' zeggen mensen dan. Maar ja, die drempel bij vrienden of familie en zelfs bij professionele instanties kan erg hoog zijn. En een extra biertje of wijntje lost ook niks op." Vandaar het 'veilige' initiatief Depresso Café. In februari gaat het open, op de eerste donderdag van de maand.

In samenwerking met indebuurt Delft