Volledig scherm
De politie deed op 16 september onderzoek in de Breestraat na een schietpartij bij een coffeeshop. © ANP

Derde aanhouding om beschietingen Delft

De politie heeft vanochtend een derde verdachte aangehouden voor het beschieten van Delftse coffeeshops. Het gaat om een 20-jarige man uit Krimpen aan den IJssel. 

Dat zei de officier van justitie vandaag tijdens een zitting in de zaak tegen twee eerder aangehouden verdachten. Daardoor zal de behandeling van die zaak waarschijnlijk vertraging oplopen. Deze twee mannen worden verdacht van betrokkenheid bij het beschieten van coffeeshops The Game en The Future in september 2018. 

In oktober werd Morris B. aangehouden. Agenten stonden hem bij PostNL op te wachten, toen hij voor zijn eerste werkdag verscheen. De 26-jarige Amsterdammer is nog wel verdachte, maar inmiddels op vrije voeten. De officier van justitie zei vandaag dat het bewijs tegen hem aanzienlijk dunner was geworden nadat hij een ‘betrouwbare en verifieerbare’ verklaring had afgelegd. Hij zou de chauffeur zijn geweest, maar heeft verklaard dat hij niet wist wat er ging gebeuren. Hij zou in slaap zijn gevallen.

Door die verklaring werd een 27-jarige Amsterdammer aangehouden, Dustin B.. Die zit nog wel vast en verscheen vandaag op de zitting. Tussen hem en Morris B. zou een ruzie zijn ontstaan, waarbij een schoen van hem in de auto van Morris achterbleef.

Volgens de officier van justitie zou uit telefoongegevens blijken dat Dustin wel degelijk in Delft was op 16 september. ,,De man op de beelden is brildragend”, vervolgde de officier, doelend op de camerabeelden van het schietincident. ,,Dat past bij deze verdachte. Uit bewegingsonderzoek blijkt ook dat er een verhoogde kans is dat deze verdachte op de beelden te zien is. Zeventig keer verhoogde kans vergeleken met een willekeurig persoon.”

Het Openbaar Ministerie legt hem onder meer poging moord of doodslag ten laste.

Onderbouwing

De advocaat van de B. verwerpt dat. ,,Daar is geen onderbouwing voor. Was er überhaupt iemand in de buurt die verwond had kunnen worden? Dat wordt uit het dossier niet duidelijk. Daar moet een kruis doorheen.”

De officier vond echter dat er gezien de plek, het tijdstip en de hoogte van de beschietingen wel degelijk slachtoffers hadden kunnen vallen.

De rechtbank bepaalde dat B. vast blijft zitten tot de volgende zitting. 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft