Volledig scherm
Roeiers van Laga © Ronald Fleurbaaij

Discussie over ton voor verhuizing van studentenvereniging Laga

De Delftse politiek hikt aan tegen de hoge kosten van de verhuizing van studentenroeivereniging Laga. De verhuizing van de Nieuwelaan naar de Nieuwe Haven kost de gemeente mogelijk 100.000 euro. 

De SP noemt het ‘onverteerbaar‘ dat de gemeente de studentenroeivereniging een ton cadeau geeft, terwijl andere sportverenigingen in Delft de broekriem aan moeten halen. 

,,Dat Laga gaat verhuizen, dat vinden wij hartstikke prima”, legt fractievoorzitter Lieke van Rossum uit. ,,Vooral omdat er al jaren gedoe is tussen de roeivereniging en de buurt, dus wat dat betreft komt het goed uit dat ze verderop aan de Schie gaan zitten. Maar wat wij niet prima vinden, is dat de gemeente daar geld voor uitrekt. Zelf organisaties die aan armoedebestrijding doen moeten alles zelf regelen.”

Quote

Het is logisch dat de gemeente zich bemoeit met de verhuizing, maar bijbetalen aan de bouw van een clubhuis hoort daar niet bij.

Volgens Van Rossum is de oplossing simpel. ,,Er moet een plan worden gemaakt met een sluitende begroting‘’, zegt ze. ,,Het is logisch dat de gemeente zich bemoeit met de verhuizing, maar bijbetalen aan de bouw van een clubhuis hoort daar niet bij.”

Eigen haven

Ook Onafhankelijk Delft, CDA, Stadsbelangen Delft , ChristenUnie en de VVD hebben hun twijfels over de gemeentelijke bijdrage. STIP heeft al het idee geopperd voor erfpacht, waardoor Laga een vergoeding zou betalen aan de gemeente. 

De verhuizing van roeiclub Laga naar de Nieuwe Haven staat gepland voor 2022. De huidige locatie was volgens de provincie Zuid-Holland niet veilig genoeg voor een nieuwe botenloods. Die zou het zicht aan de scheepvaart kunnen ontnemen. Op de nieuwe plek krijgt Laga de beschikking over een eigen haven, waardoor het manouvreren met de boten veel veiliger kan.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft