Volledig scherm
PREMIUM
Peter Ottens met zijn favoriete strip: Nero. © Matthijs Termeer

'Dit is een snoepwinkel'

oude delft'Mijn klasgenoten kregen allemaal suffe banen, ik had hier mijn eigen winkel. Dat is toch geweldig?' Peter Ottens (62) is naar eigen zeggen een 'drop out' - hij maakte zijn middelbare school niet af en volgde geen enkele studie. Toch heeft hij 'het mooiste vak ter wereld'.

Volledig scherm
Peter Ottens in 1999 in zijn stripboekenwinkel. © Archieffoto
Quote

Ik heb alleen topmateri­aal, geen beschadig­de plak­band-boe­ken

Peter Ottens

Ottens zit achter de toonbank van zijn winkel en komt er nauwelijks achter vandaan. In de Breestraat passeert het verkeer, gesprekken van voorbijgangers komen in flarden door de open deur naar binnen. ,,Het stripverhaal wordt niet voor niets de negende kunst genoemd'', mijmert de winkelier. ,,Al heb ik nooit geweten wat die andere acht zijn. Het mooie van de strip is dat tekst en beeld elkaar perfect aanvullen. Dat is gewoon de toegevoegde waarde.'' Zo kan hij nog wel een tijdje doorgaan, gevraagd of ongevraagd. Met of zonder sigaartje, net hoe zijn pet staat.

Guus Slim
,,Dit is een snoepwinkel'', zegt Ottens. ,,Ik heb hier vijftigduizend interessante verhalen staan. Er is altijd iets om te lezen, iets om over te praten.'' Neem het heertje dat komt informeren naar de heruitgaven van Guus Slim. Eerst bezweert de man: ,,Ik wil alleen de prijs weten.'' Ottens zegt niet veel en toont de albums. ,,Jammer dat Tillieux een kettingroker was, anders had 'ie er veel meer getekend'', verklaart de klant spijtig. Reactie van Ottens: ,,Dat komt omdat hij alleen maar zat te tekenen, statisch. Het kan nog erger. Peyo heeft zich doodgedronken.''

Het heertje vertrekt met een album onder de arm, met de opmerking: ,,Die ga ik direct uitlezen.'' Ottens duwt de Guus Slim-boeken terug in het gelid en deelt mee: ,,Dat waren verbazend goede strips. Goede tekeningen, goed gedocumenteerd. Auto's, vliegtuigen. Daaraan kun je een goede tekenaar herkennen.''

Sinterklaas
Daar verschijnt een oudere dame die de winkel binnendrentelt en zonder veel omhaal begint over haar schoonzoon, die liefhebber van Suske en Wiske is. Ze zoekt een speciale uitgave, maar weet er het fijne niet van. ,,Ik heb er helemaal geen verstand van'', klinkt het. En: ,,Hij is al vijfenveertig.'' Ottens stelt haar gerust. ,,Dat geeft niet, er komen hier mensen van tachtig.'' Hij raadt het album De bollebozen aan, de speciale uitgave heeft hij niet. ,,Is dit iets voor een man van vijfenveertig?'', aarzelt de vrouw. ,,Dat ik niet voor schut sta met Sinterklaas?'' Bij het afrekenen laat ze nog weten: ,,Hij vindt lezen leuk.'' Ottens speelt wat met zijn sigaartje.

In samenwerking met indebuurt Delft