Volledig scherm
Beeld ter illustratie: De NunaX met team op het RDW-testcircuit. © ANP

Dit is het geheime wapen van Vattenfall Solar Team

In Darwin Australië laat het Vattenfal Solar Team zijn geheime wapen zien. In de strijd om de eerste plek in de race op zonne-energie, Bridgestone World Solar Challenge gebruikt, het ‘shark skin’ (haaienhuid).

Op NunaX is een folielaag aangebracht die bestaat uit kleine ribbelstructuren ook wel ‘riblets’ genoemd. De riblets zorgen ervoor dat de luchtstroom soepeler langs de zonneauto glijdt. De haaienhuid werkt als een tweede huid die NunaX nog aerodynamischer maakt dan de eerdere exemplaren. Het team presenteerde het nieuwe ‘haaienwapen‘ vandaag tijdens de officiële keuring van de zonneauto.

Het team verwacht veel van de haaienhuid. ,,Het is de eerste keer in de twintig jaar dat we meedoen, dat we het toepassen op een zonneauto, maar ook op andere voertuigen is het nog niet vaak gebruikt”, vertelt Michiel Aarts, strateeg bij Vattenfall Solar Team. Nu alle deelnemende auto’s door de keuring zijn gekomen, mag er niets meer worden aangepast aan de ontwerpen. NunaX is de kleinste en lichtste (131,6 kilogram) Nuna die ooit meereed met de zonnerace.

Outback

Nog iets minder dan een week en dan begint de race. Op maandag 13 oktober wordt het startschot gegeven voor de Bridgestone World Solar Challenge, de meerdaagse race van 3000 kilometer dwars door de outback van Australië.

In totaal doen er 53 teams mee uit 24 verschillende landen met als doel: de grenzen van de techniek opzoeken en het gebruik van duurzame energie promoten. Het is de tiende keer dat het Vattenfall Solar Team van de TU Delft meedoet aan de challenge. 

Bekijk hieronder beelden van de presentatie van NunaX.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft