Drie personen aangehouden na schietpartij in Delft: ‘Hele wijk weet dat er drugs in het spel waren’

Video & UpdateIn de Van Adrichemstraat in Delft zijn maandagmiddag meerdere schoten gelost. Drie verdachten zijn korte tijd later opgepakt. 

De omgeving waar het schietincident plaatsvond werd met politielint afgezet. Niet alleen het hele Van Foreestplein was tijdelijk ontoegankelijk, maar ook de omliggende straten. Achter die linten hielden voorbijgangers en omwonenden zich op. Om te ontdekken wat er aan de hand was of omdat ze hun woningen tijdelijk niet konden betreden door de afzettingen. 

De politie onderzocht ondertussen uitgebreid was zich precies moet hebben afgespeeld bij het plein. Volgens een politiewoordvoerder is mogelijk heen en weer geschoten. Daarbij zijn een geparkeerde auto en een ruit van een aan het Van Foreestplein grenzend pand geraakt. Niemand raakte voor zover bekend gewond.

Betrokkenen renden na het incident weg en daarop werd een zoekactie gestart, waarbij onder meer de politiehelikopter werd ingezet. Korte tijd later konden drie verdachten worden aangehouden.  

Pizzeria

Het incident houdt omwonenden flink bezig. Op verschillende plekken staan ze er met elkaar over te praten. 

Joël (15), die vlak bij het plein woont, vertelt dat meerdere personen ruzie hadden op het veld vlak bij zijn huis. Hij zat binnen op het moment dat hij ongeveer vier schoten hoorde. ,,Doordat ik binnen zat, deed dat me niet zoveel.'' 

Hij doet zijn verhaal bij Pizza Manhatten. De pizzeria grenst aan het plein en is nét niet betrokken bij het gebied dat afgezet. De eigenaar, meneer Ork (40), vertelt dat er vaak mensen rondhangen op het plein en dat hier ook vaak over geklaagd wordt. Hij hoorde dat gisteren ook al ruzie gemaakt werd. ,,Het kan met elkaar te maken hebben.'' 

Meneer Ork weet ook te vertellen dat er gepraat wordt over drugs, maar het fijne weet hij hier niet van.

Drugs

Meerdere buurtbewoners bevestigen dat vaker ‘rondgehangen’ wordt op het plein en ook dat drugs hierbij een rol spelen. ,,De hele wijk weet dat‘’, vertelt Dennis Oosthoek. Volgens hem ging het vooral om blowen. 

Oosthoek woont met zijn moeder Saskia Oosthoek aan de Van Groenewegenstraat en volgens hen veroorzaakten de jongeren doorgaans geen overlast. ,,Ze zijn normaal gesproken altijd vriendelijk‘’, aldus Saskia. Wel zou er vaker ruzie zijn geweest. 

Ook nu, denkt Dennis. Die had al opgemerkt dat er een paar andere jongeren bij de groep waren, die hier anders niet zijn. ,,Maar het waren geen onbekenden van elkaar‘’, aldus Saskia, die op een gegeven moment ‘Weg daar!’ hoorde roepen toen er opnieuw ruzie ontstaan was.

Ze zat op haar balkon, met uitzicht op de plek waar het incident plaatsvond, toen ze drie schoten hoorde en later nog drie of vier. ,,Ik schrok me naar.'' 

Volledig scherm
De kogel doorboorde de ruit van de auto © District8
Volledig scherm
Op straat werden kogelhulzen aangetroffen © District8
Volledig scherm
Meerdere hulzen werden op straat aangetroffen © District8

In samenwerking met indebuurt Delft