Volledig scherm
Een typerend, vrolijk werk van Fred Breebaart. © gratis

Eerbetoon in Stads-Koffyhuis: Delftse kunstenaar Fred Breebaart zal nooit worden vergeten

De in 2015 overleden Delftse kunstenaar Fred Breebaart zal nooit worden vergeten, zo verzekert zijn vrouw Ineke. ,,Fred maakte unieke kunst." De schilderijen van Breebaart zijn vanaf woensdag tot en met 9 oktober te zien tijdens een expositie in het Stads-Koffyhuis.

Met zekere regelmaat worden de zogenoemde giclees van Fred Breebaart (1945-2015) geëxposeerd. Een giclee is een hoogwaardige kunstdruk, die levenslang kleurecht blijft. De meeste getoonde werken zijn gedrukt in een beperkte oplage van 50. Het laatst uitgekomen exemplaar is een giclee van de Scheepmakerij, waarbij Breevaart op de boten in het water van de Zuidkolk de verschillende studenten-roeiverenigingen heeft weergegeven.

,,Fred bracht het grootste deel van zijn leven door in Delft, de stad waarvan hij ging houden toen hij, woonachtig in Den Haag, als tiener enige jaren een kunstopleiding aan de Hazelhorstschool aan het Olofsplein volgde'', zegt Ineke Breevaart.

Poppetjes

Als 24-jarige kwam hij in Delft wonen maar hij vertrok een paar jaar later voor tien jaar naar zuid-Spanje. Toen hij op 36-jarige leeftijd weer terugkwam, vond hij met zijn derde vrouw Ineke rust in een, zoals hij het noemde, 'poppenhuisje' aan de Handboogstraat. Hier werkte hij tot zijn overlijden met veel plezier aan de stijl die hij tot zijn specialisme gemaakt had: vrij kleine, bijzonder drukke schilderijtjes in zogenoemde naïeve stijl, waarbij de achtergrond voor zijn 'poppetjes' behoorlijk realistisch is.

Ineke Breevaart: ,,Zelf zei hij over zijn werk: 'Het uitgangspunt bij mijn werk is het maken van een schilderij dat er van een afstand blij uitziet.' En hoewel vele zogenaamde kunstkenners zijn werk niet serieus namen, heeft Fred vanaf zijn 27ste tot zijn overlijden op 69-jarige leeftijd beroepsmatig van zijn naïeve gepriegel kunnen leven."

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft