Volledig scherm
Eikenprocessierups. © FOTO HISSINK

Eikenprocessierups in 115 Delftse bomen

Tenminste 115 eiken in Delft bevatten nesten van de eikenprocessierups. In opdracht van de gemeente is een gespecialiseerd bedrijf sinds maandag bezig met de bestrijding van de rups, waarvan de haartjes jeuk en irritatie veroorzaken.

Begin dit jaar heeft de gemeente de rups preventief laten bestrijden. Bij het uitkomen van de blaadjes van de eikenbomen - in april - werden bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit is gebeurd op plekken waar meerdere eiken bij elkaar aan staan: de Hoflaan, de Middelweg, in het Delftechpark en bij de keerlus van tramlijn 1 aan de Gandhilaan in het Tanthof. De 115 eiken waarin desondanks nesten zijn aangetroffen staan in de buurt van deze locaties.

De meest urgente plekken, zoals eiken die bij schoolpleinen en speelplekken staan of langs doorgaande fiets- en wandelroutes, worden als eerste aangepakt. De eiken waarin dit jaar een nest aanwezig is, zullen volgend jaar in een vroeg stadium geïnspecteerd worden en wanneer volgt dan opnieuw preventieve bestrijding. Wie een processierups ziet, wordt verzocht de gemeente te bellen via 14015.

Melden

Kom je de rups tegen? Geef dat dan door via onderstaande kaart.

- Vul linksboven in het balkje de locatie waar u de eikenprocessierups heeft gezien. Je kunt de exacte locatie ook op de kaart opzoeken. In- en uitzoomen gaat via de knoppen plus en min.

- Klik rechtsboven op de knop ‘+ Voeg punt toe’ en klik op de juiste locatie.

- Vul de vragen in en stuur als je die hebt een foto mee. Deze kun je bij een van de vragen eenvoudig uploaden in de kaart.

- Is je locatie al gemeld? Dan kun je daarop stemmen.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft