Volledig scherm
Hoogheemraad Hans Middendorp ziet wel wat in het plaatsen van faunatrappen. © Fotomontage AD

Eilandjes in grachten om katten te redden

Drijvende eilanden in de grachten die dienen als reddingsvlot voor katten die in de gracht zijn beland. Daar heeft hoogheemraad Hans Middendorp van het Hoogheemraadschap van Delfland wel oren naar.

Dat laat de hoogheemraad (een waterschapswethouder) weten via Facebook in reactie op een oproep van de initiatiefgroep 'Kat uit de Gracht'.

Kroos
De dames achter deze actiegroep proberen Delftenaren attent te maken op de gevaren die de grachten kunnen vormen voor hun huisdieren. Zo kunnen zijn schrikken van harde geluiden en per ongeluk in het water terechtkomen. Ze kunnen kroos aanzien voor gras of te water raken als zij jagen.

Om dit te voorkomen, maken de dames zich hard voor het realiseren van zogenaamde vluchtplaatsen ín de grachten. Iets waar nu ook de waterschapspolitiek interesse in toont. Middendorp laat weten in gesprek te zijn met de actiegroep over kleine drijvende eilanden waar katten zich in geval van nood aan vast kunnen klampen.

Waterkwaliteit
Volgens de waterschapspartij zouden zulke drijvende eilandjes ook nog eens bijdragen aan de waterkwaliteit in de lokale grachtjes.

De actiegroep 'Kat uit de Gracht' raadt naast dergelijke eilandjes ook de aanleg van faunatrapjes of kattenklimtouwen aan. Die worden vooralsnog alleen door het hoogheemraadschap aangelegd wanneer er meerdere meldingen zijn binnengekomen van ongelukken met sputterende of zelfs verdronken katten op die plek.


In samenwerking met indebuurt Delft