Volledig scherm
Jan Vallentgoed © FOTOBURO FRED NIJS

Eindelijk weer draaien in reuzenrad op de Markt

Wie deze week over de Delftse kermis op de Markt loopt, ziet vlak voor het monumentale stadhuis een reuzenrad staan. Dat is specialer dan het lijkt. De attractie is namelijk terug na een afwezigheid van 40 jaar.

Aan de lange afwezigheid van het reuzenrad in Delft liggen geen politieke dossiers ten grondslag. Het imposante metalen bouwwerk is simpelweg vrij zeldzaam. Onder de naam 'Europa Rad' reist hij vrijwel de hele wereld over. Behalve een vaste route door Nederland, Engeland en Duitsland, stond de 38 meter hoge constructie onder andere in Sjanghai, Dubai en Casablanca. De rentree in Delft is dan ook vooral een toevalligheid.

Rob van der Plas, werkzaam bij de gemeente, zag de attractie in Haarlem staan. Hij werkt namens Delft samen met Bureau Kermisgids, is daardoor mede verantwoordelijk voor de indeling van de kermis en schakelde meteen. ,,Bureau Kermisgids nam contact met ons op nadat meneer Van der Plas het reuzenrad had gezien bij het bloemencorso. Toen is het gaan lopen", blikt reuzenrad-eigenaar Jan Vallentgoed terug.

Hij glimlacht breed als hij zijn mening geeft over de huidige locatie van zijn product. ,,Dit is ook voor ons een hele bijzondere plek. De binnenstad van Delft spreekt aan. Er komen veel toeristen en die kunnen de stad vanuit ons reuzenrad goed zien. Het is een unieke kans om een fotootje te maken die een ander niet maakt."

Nu staat de attractie helemaal aan de zijkant van de Markt, vlak voor het gemeentehuis. Een ritje levert al snel mooie plaatjes op. Aan het begin van de ronde klim je langs de Nieuwe Kerk omhoog om vervolgens aan de kant van Rotterdam de Maria van Jessekerk te zien opdoemen. Langs het TU-gebouw kijk je helemaal tot de skyline van Rotterdam. Aan de andere kant is als een fata morgana Den Haag zichtbaar, terwijl op de voorgrond de Oude Kerk in de steigers staat.

Volledig scherm
© FOTOBURO FRED NIJS

Kijken
,,Het eerste wat ik doe als ik op een nieuwe plek in het reuzenrad stap, is ervaren hoe ver je kunt kijken", zegt Vallentgoed, terwijl de gondel waarin hij zit rustig omhoog gaat. ,,Daarna probeer ik bijzonderheden te zien die het algemene beeld een beetje doorbreken." In dit geval springen de achtergevels van een aantal huizen achter de Voldersgracht in het oog. ,,Die huizen zien er heel modern uit, midden tussen de oude geveltjes. Leuk om te zien."

De bezoekers van de Delftse kermis weten het reuzenrad de eerste dagen al direct te vinden. ,,We zijn met enthousiasme ontvangen", vertelt Vallentgoed.

,,We zijn de eerste dagen redelijk goed doorgerold. Als het aan mij ligt, hoeft het de volgende keer niet opnieuw veertig jaar te duren voordat wij weer in Delft staan met het reuzenrad. Eens in de zoveel tijd is denk ik hartstikke leuk."

In samenwerking met indebuurt Delft