Volledig scherm
De deelnemers kregen onder meer een zandloper mee zodat ze onder de douche kunnen zien dat er 5 minuten zijn verstreken. © Fred Leeflang

Energie besparen kan student geld opleveren

Drie studenten-huizen in Delft pogen het komende half jaar zoveel mogelijk energie te besparen. In de Student Energy Race kan ze dat elke maand een prijs opleveren.

Quote

Op den duur ben je dus goedkoper uit door te investeren in een nieuwe, zuinige koelkast

Carol Creutz

Verwacht in een studentenhuis geen luxe, milieuvriendelijke koelkast. Het is een stuk aannemelijker dat de studiebollen gebruikmaken van een vergeeld exemplaar die al jaren luid ratelend zijn werk doet. ,,Die hebben ze dan waarschijnlijk van een familielid gekregen die al uitkeek naar een nieuwe," zegt Carol Creutz van studentenhuisvester DUWO. ,,Lekker goedkoop, denken de studenten." De woordvoerster legt de nadruk op het woord dénken, want echt goedkoper is het gebruik van zo'n koelkast niet volgens haar. ,,Zo'n kast slurpt energie en zorgt voor een hoge energierekening. Op den duur ben je dus goedkoper uit door te investeren in een nieuwe, zuinige koelkast."

Om dat duidelijk te maken aan studenten organiseert DUWO de Student Energy Race, waar sinds gisteren drie Delftse studentenhuizen aan meedoen: de Goeman Borgesiusstraat 2, Coendersstraat 1 en Julianalaan 87. Het komende half jaar proberen zij zo energiebewust mogelijk te leven: genoeg om de maandelijkse rekening in ieder geval 15 procent lager uit te laten vallen dan tot nu toe.

Drempel
,,We organiseren dit nu voor de vijfde keer en hebben gemerkt dat het voor de studenten vrij goed te doen is om 15 procent op hun rekening te besparen. Percentages als 30 of 40 procent komen zelfs vaak voor. Maar we hebben bewust gekozen de drempel laag te houden. Het is immers de bedoeling dat de studenten ook na de wedstrijd doorgaan met hun nieuwe bewuste levensstijl. Het werkt motiverend als ze merken dat ze elke maand met enig gemak die lage drempel overgaan. Dan wil je er mee door blijven gaan," aldus Creutz.

Quote

Het leuke is dat, zelfs als je niet meedoet aan de race

Carol Creutz

Het deelnemende studentenhuis - niet alleen Delftse huizen doen mee, maar ook Leidse, Haagse en studentenhuizen in Deventer strijden om de prijzen - dat tot april 2017 het meest heeft weten te besparen, wint de Student Energy Race en krijgt daarvoor een 'gepaste prijs'.

Tussendoor vergeeft DUWO kleinere prijzen aan de beste bespaarders van de maand. Creutz: ,,Het leuke is dat, zelfs als je niet meedoet aan de race, je toch een maandelijkse prijs kan scoren: een financiële meevaller op je energierekening. Reken maar dat heel veel studenten daar gelukkig van worden."

Volgende week verzorgt DUWO in Deventer en Den Haag een kick-off van het ennergiebesparingsproject . De race duurt tot april.

In samenwerking met indebuurt Delft