Volledig scherm
De studenten van de TU Delft die het afvalprobleem op de Malediven gaan oplossen. © Fred Leeflang

‘Malediven één grote vuilnisbelt’

Studenten van de TU Delft gaan de enorme afvalbergen op de Malediven te lijf. Op 11 november brengen de studenten een bezoek aan de eilandengroep.

Een grote berg afval is niet het eerste waar men aan denkt bij de Malediven. Toch is afval een van de grootste problemen waar de idyllische eilandengroep mee te maken heeft. Een groep van 62 studenten van de TU Delft wil er iets aan doen. In opdracht van de Verenigde Naties wagen de masterstudenten Architectural Engineering een poging om te zorgen dat het afval als sneeuw voor de zon verdwijnt.

De studenten ontwerpen een afvalstation waar afval niet alleen wordt verzameld, maar ook wordt gerecycled. Tijdens het project Maldives Matter hopen ze het afvalprobleem op te lossen. Ook kijken ze naar de landbouwsector.

,,Een tropisch paradijs, dat is de manier waarop we de Malediven kennen”, vertelt Mandy Ham (23), studente aan de TU. ,,Wat we niet te zien krijgen, is het afval. De eilanden zijn als het ware een grote vuilnisbelt.”

Verklaring

Daar heeft haar medestudente Danique Landburg (22) wel een verklaring voor. ,,Het is bekend om de tropische stranden en toeristen. Die worden perfect onderhouden. Het probleem wordt afgeschermd, omdat het nadelig kan zijn voor het toerisme. In Nederland zijn we bewuster bezig met duurzaamheid. Dat willen we overbrengen op de lokale bevolking.”

Afval is niet alleen een probleem voor de eilandengroep, maar voor de hele wereld. Ham: ,,Het waterpeil van de oceanen stijgt, waar door de Malediven de komende jaren onder water kunnen komen te staan. Het afval komt in de oceanen terecht en wordt meegevoerd op de zeestromen.”

Behalve het oplossen van het afvalprobleem richten de studenten zich ook op de landbouw. ,,Op de eilanden wordt bijna niets verbouwd”, vertelt Ham. ,,Alles wordt geïmporteerd, waardoor het eiland heel afhankelijk is van de rest van de wereld.” De studenten willen een manier ontwikkelen waarop landbouw op de eilanden tot wasdom kan komen.” 

In samenwerking met indebuurt Delft