Volledig scherm
De VeloX 8 is een extreem aerodinamisch ontwerp. © Bas de Meijer

F16 wijkt voor snelle Delftse fiets

Delftse studenten testen zondag de ligfiets VeloX 8 op de landingsbaan van de Vliegbasis Woensdrecht. In september volgt in Nevada een wereldrecordpoging.

Er zal zondag niet zoals gebruikelijk een F16 over de landingsbaan in Woensdrecht razen, want die eer is weggelegd voor de VeloX 8. Ergens tussen 12.00 en 15.00 uur zullen de fietsers Jennifer Breet en Lieke de Cock het Brabantse asfalt gebruiken om de door de studenten ontworpen en gebouwde fiets op de proef te stellen tijdens een testrit van het Human Power Team, een project van technische studenten van de TU Delft en studenten bewegingswetenschappen van de VU Amsterdam.

De extreem aerodynamische ligfiets is door hen ontworpen en gebouwd. Daarmee moet volgende maand in de Nevadawoestijn in Amerika het wereldsnelheidsrecord fietsen voor vrouwen worden aangescherpt. Jennifer Breet en Lieke de Cock moeten het gaan doen. De streefsnelheid is 122 kilometer per uur.

Belangrijk testmoment

,,Na een jaar hard werken is de fiets nu raceklaar", zegt teammanager Stephanie Wiechers. Om goed op snelheid te komen, is een lange, rechte weg een voorwaarde. In overleg met Defensity College, een werkstudentprogramma van Defensie, viel de keuze op Vliegbasis Woensdrecht. ,,Zondag wordt ons belangrijkste testmoment," aldus Wiechers.

Modellen

Op de landingsbaan in Hoogerheide wordt die 122 kilometer per uur nog niet gehaald, verwacht Wiechers. ,,Maar we kijken er naar de laatste verbeterpunten. Met de data die we zondag hopen te verzamelen, kunnen we de luchtweerstand van de fiets vergelijken met onze modellen", aldus de Delftse studente lucht- en ruimtevaarttechniek.

De combinatie van mens en techniek is cruciaal. ,,De ligfiets is zo aerodynamisch mogelijk ontworpen, in kogelvorm, maar ook op maat voor de atleten. Dankzij een compact schakelsysteem is er ruimte bespaard."

Het Delftse studententeam werd in 2017 wereldkampioen. Maar Aniek Rooderkerken bleef met een snelheid van 121,5 kilometer per uur net onder het wereldrecord van 121,8 per uur steken. Dat laatste verbeterpunt moet straks in Nevada worden afgevinkt.

In samenwerking met indebuurt Delft