Volledig scherm
PREMIUM
Organisatoren van De Strip Dunja Gasper, Steven de Laet en Dorian Kingma bij Molen de Roos. © Fred Nijs

Flaneren over Delftse 'Strip'

Uit de bouwputten van de Spoorzone is een boulevard verrezen. De nieuwe 'Strip' loopt tussen molen de Roos en het Delfts Studenten Corps aan de Phoenixstraat.  

De komst van de nieuwe boulevard wordt feestelijk omlijst met een tweedaags evenement met bijna dezelfde naam. Het feestweekend De Strip, dat op zaterdag 22 en zondag 23 september plaatsheeft op de ‘Strip’, staat bol van activiteiten.

Kunst, cultuur, filosofie, duurzaamheid, mode en lekker eten. Het aanbod varieert van een ruilmarkt, jamsessie, en een meterslang kunstwerk tot een fietstocht en een kijkje bij de buren. Zo’n 100 lokale artiesten, kunstenaars en organisaties doen mee om meer dan 50 activiteiten op locaties langs de ‘Strip’ te realiseren.

Het oorspronkelijke idee om een boulevard langs de Phoenixstraat aan te leggen, komt uit de koker van de Spaanse architect en stedenbouwkundige Joan Busquets. Zijn studie ‘Spoorzone Delft. Een visie op stedelijke verbetering’ uit 1999 dient als basis voor de inrichting rond het station en de wijk Nieuw Delft: het masterplan Spoorzone Delft. In dit plan uit 2003 staat op hoofdlijnen beschreven hoe het gebied eruit zou moeten zien. Busquets was nauw betrokken bij het opstellen hiervan.

Zo wordt de Phoenixstraat een boulevard die met veel bomen voor zowel voetgangers als bewoners aantrekkelijk is. Met de keuze voor bestrating en lantaarnpalen krijgt de straat een zelfde uitstraling als de binnenstad. Ook brengt Busquets het water aan de Spoorsingel terug. Het water markeert de overgang tussen de binnenstad en de wijk Hof van Delft.

In samenwerking met indebuurt Delft