Volledig scherm
© anp

Flinke twijfels over vergunning voor A4

Had het hoogheemraadschap van Delfland een gewijzigde watervergunning mogen afgeven, waardoor de nieuwe A4 open kon? Die vraag stond deze week centraal bij de Raad van State.

Stichting Batavier ging in beroep tegen de vergunning, die volgens de stichting opnieuw had moeten worden aangevraagd toen bleek dat er veel meer kwelwater lekte.

Nu is er, onder druk van Rijkswaterstaat, een vergunning afgegeven die het mogelijk maakt veel meer water weg te pompen dan werd gedacht: 1450 tot 1525 kubieke meter in plaats van 400 kuub. Dit is nodig omdat de tunnelbak anders volloopt en de woningen in de omgeving dreigen weg te zakken.

Techniek
De gekozen oplossing - het lekkende kwelwater zuiveren en terugbrengen in de polder - is 'een niet bewezen techniek', betoogde Batavier-voorzitter John Witjes. Volgens Delfland en Rijkswaterstaat is de techniek niet nieuw. Deze wordt in Amerika al bijna 70 jaar toegepast.

De vrees van Stichting Batavier dat er in de toekomst nog meer kwelwater zal weglekken, delen Delfland en Rijkswaterstaat niet. De verwachting is juist dat de lekkage minder wordt. Delfland beloofde opnieuw maatregelen te nemen als de methode niet goed werkt.

Uitspraak volgt over zes weken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Delft