Volledig scherm
PREMIUM
Kunstenaar Richard de Vrijer (rechts), Edith Bijleveld en Paul de Bree met de proefmodellen voor de fontein. © Fotoburo Fred Nijs

Fontein in Delft is ‘cadeautje’ voor de Spoorzone

Beeldend kunstenaar Richard de Vrijer legt de laatste hand aan het ontwerp van zijn iconische ‘ontvangstkunstwerk’ in de Spoorzone. De fontein in natuursteen met beelden van brons moet over drie jaar naast het House of Delft staan. Een trekpleister in wording.

Quote

Delft is meer dan alleen Johannes Vermeer

Richard de Vrijer

Bezoekers aan Delft kunnen er vanaf 2021 niet omheen. Tussen het stationsgebouw en het dan opgeleverde House of Delft staat een fraaie fontein in natuursteen en brons. Willem van Oranje ziet vanaf een voorname zetel op bijna drie meter hoogte minzaam neer op collega-prominenten Johannes Vermeer, Pieter van Foreest, Reinier de Graaf, Antoni van Leeuwenhoek, Maria Duyst van Voorhout, Vrouwe Rikarde, Jan Schoonhoven en Hugo de Groot. Stuk voor stuk Delftenaren die grootse dingen hebben gedaan voor hun stad, hun land en de wereld. 

,,Mijn eerste idee voor dit monument was om het volledig aan de creaties van Vermeer te wijden”, zegt de verbazingwekkend jeugdige 70-jarige kunstenaar te midden van honderden kleinere en grotere studies, ontwerpen en voltooide kunstwerken. ,,Maar Delft is meer dan alleen Johannes Vermeer. Door de personen bijeen te brengen voor wie ik nu heb gekozen, krijgen bezoekers zo’n zeshonderd jaar Delftse geschiedenis op een plek te zien.”

In samenwerking met indebuurt Delft