De nieuwe wethouder voor Midden-Delfland, Frank ten Have.
Volledig scherm
De nieuwe wethouder voor Midden-Delfland, Frank ten Have. © AD

Frank ten Have volgt overleden
wethouder Hans Horlings op: ‘Dubbel gevoel’

UpdateFrank ten Have (60) volgt de op 1 april aan corona overleden wethouder Hans Horlings op als wethouder van Midden-Delfland. Dat heeft zijn partij, het CDA, vandaag bekendgemaakt. Ten Have heeft veel ervaring in de plaatselijke politiek. Zo was de in Voorschoten woonachtige CDA’er tussen 1982 en 1996 raadslid en wethouder in zijn woonplaats.   

Frank ten Have staat te popelen om aan de slag te gaan. ,,Ik heb een heel dubbel gevoel. Ja, ik heb er heel veel zin in. Ik zou op 1 juni al stoppen als partner bij Deloitte vanwege mijn leeftijd. Ik zocht dus al wat anders, want ik ga nog lang niet achter de geraniums zitten. Deze functie, deze baan, trekt mij zeer. Tegelijkertijd weet je dat je iemand opvolgt die er eigenlijk nog had moeten zitten. Ik ken Hans natuurlijk uit Voorschoten. Ik heb met hem nog de jongerenafdeling in Voorschoten opgericht, het CDJA. De laatste jaren had ik niet veel contact met hem, ook vanwege zijn drukke werk in Midden-Delfland. Maar ook ik was ‘in shock’ toen ik het bericht kreeg dat Hans was overleden aan corona. Vreselijk.”

Hij ziet het, zegt hij, als zijn eerste opdracht om de gemeenschap goed te leren kennen. ,,Ik heb al aan de fractievoorzitters in Midden-Delfland gevraagd om mij één op één mee te nemen naar bijzondere plekken in het gebied, naar organisaties die belangrijk zijn voor de gemeente. Ik wil ze snel leren kennen.”

Verdriet

De gemeenteraad van Midden-Delfland moet dinsdag de benoeming formeel bekrachtigen. Ten Have begint zijn werk als wethouder dan een week later, op 2 juni. 

,,Daar waar het verdriet over het overlijden van Hans Horlings nog steeds voelbaar is, is het goed dat Ten Have de vacante post van wethouder in gaat vullen. Continuïteit in het bestuur van Midden-Delfland is immers juist in deze moeilijke tijd belangrijk”, zo stelt CDA-fractievoorzitter Rob Zwaard.

Ten Have is evenals Horlings afkomstig uit Voorschoten. Naast raadslid en wethouder was hij daar actief in zowel het CDJA als het CDA. Tijdens zijn studie was hij bovendien persoonlijk medewerker van verschillende Kamerleden. Ten Have studeerde af in Rotterdam (economie, specialisatie overheidsfinanciën).

Quote

Het is niet het moment om te zeggen dat we blij zijn, maar zijn aantreden is goed voor onze gemeente

Rob Zwaard

Schat aan ervaring

Tot 1 juni is Ten Have, die is getrouwd en drie kinderen heeft, nog partner bij Deloitte en actief op het gebied van ruimtelijk-economische ontwikkeling. De nieuwe wethouder van Midden-Delfland heeft uitgebreide ervaring bij de overheid als adviseur op het gebied van gebiedsontwikkeling en grondexploitaties. Hieraan voorafgaand was de Voorschotenaar werkzaam bij het ministerie van Financiën. De afgelopen jaren is hij daarnaast betrokken geweest bij opdrachten bij  gemeenten en provincies op het gebied van onder andere grondbeleid en financiën.

Zwaard zegt in een eerste reactie over de opvolger van Horlings: ,,Het is niet het moment om te zeggen dat we blij zijn, maar zijn aantreden is goed voor onze gemeente. Wij zijn er van overtuigd in Frank ten Have een kundig bestuurder aan te trekken die zijn weg in Midden-Delfland snel zal gaan vinden. In onze gesprekken is gebleken dat Frank over een schat aan ervaring beschikt en ook nog eens een CDA’er in hart en nieren is.”

In samenwerking met indebuurt Delft