Volledig scherm
Het 'grootste' insectenhotel van de wereld. © DSV Full Speed

Full Speed bouwt 'grootste' insectenhotel

Een gevaarte met maar liefst achthonderd kleine insecten-kamers. Dat verrijst naast het terrein van voetbalvereniging DSV Full Speed. De bouw is eind oktober gestart dankzij Kees Jansen, Bram Mouthaan en vrijwilligers en dit jaar nog moet het nieuwe onderkomen voor de zespotige beestjes klaar zijn.

Het antwoord op de vraag 'waarom' is volgens penningmeester Jurgen van Dorp van Full Speed simpel. ,,Enerzijds om aandacht te vragen voor insecten", legt hij uit. ,,Omdat ze het moeilijk hebben en uitsterven. Anderzijds omdat het goed is voor het imago van de vereniging. We zijn meer dan een voetbalvereniging en willen ons inzetten voor de buurt en voor de natuur. Een insect maakt geen onderscheid, zo lang hij zich er maar thuis voelt en dat kan dus ook naast een voetbalclub. Van bovenaf valt te lezen: FS 1929, ons oprichtingsjaar."

De reacties zijn uiteenlopend. ,,Sommige clubleden vonden het vreemd", aldus Van Dorp. ,,Maar nu ze het eenmaal zien, vinden ze het steeds leuker. Bovendien kunnen mensen voor 12,50 euro een holletje doneren via: insectenhotel@fullspeed.nl. Bij het hotel komt een informatiezuil met een korte uitleg en namen van de subsidieverstrekkers, donateurs en vrijwilligers. Ook komt er een dronefoto van bovenaf bij."

Planten

De eerste bezoekers zijn inmiddels gesignaleerd. ,,We gaan niet in de gaten houden of er iets aan komt vliegen", aldus Van Dorp. ,,Maar we zien al wat bedrijvigheid, zoals bijen. Eromheen worden planten neergezet die insecten aantrekken, zodat ze zich welkom voelen. Overigens zijn alle beestjes die erin willen kruipen welkom."

Of het de grootste van de wereld is, weet Van Dorp niet. ,,In Nederland is volgens mij geen insectenhotel van dit formaat. Maar of het ook de grootste van de wereld is, weet ik niet. We zijn zo arrogant om het zo te benoemen."

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft