Volledig scherm
Eerder veroorzaakten de ganzen overlast bij de Chopinlaan in Delft. © Fred Leeflang

Ganzenpopulatie wordt uitgedund door nestbewerking

De gemeente Delft gaat geen ganzenfluisteraar inzetten om de overlast van deze dieren in Buitenhof te verhelpen. De gemeente kiest ervoor de ganzenpopulatie te verkleinen.

Dat antwoordt het stadsbestuur op vragen van D66. Deze fractie werd meerdere keren benaderd door bewoners over de aanhoudende overlast van ganzen bij het Strausspad en de Ravelstraat in deze wijk. De klachten variëren van vervuiling op speelplaatsen en paden door uitwerpselen, tot geluidsoverlast in de nacht. Ook blokkeren ze soms de weg voor auto’s en zijn veel kinderen bang om langs de grote groep ganzen te lopen.

Het college stelt dat er verschillende mogelijkheden zijn om de overlast te beperken. Communicatie met de bewoners is er één van omdat een groot deel van de overlast door de bewoners zelf wordt veroorzaakt vanwege het voeren van brood, wat overigens ook ratten aantrekt. ,,Hierdoor verwachten de ganzen dat ze eten krijgen en gaan ze op mensen af. Zeker in de periode met jongen kunnen ze agressief zijn.”

Een andere optie is om de vogels te doden, maar de gemeente vreest de emoties die dit met zich meebrengt: ,,Sommige bewoners zijn aan de dieren gehecht en geven die zelfs namen.” De gemeente kiest daarom voor nestbewerking: het insmeren van de eieren met maïskiemolie, waardoor deze niet uitkomen en de populatie langzaam uitdunt. Ze kiest uitdrukkelijk niet voor de gesuggereerde inzet van ganzenfluisteraar Trizin Hof uit Drenthe, die claimt groepen ganzen naar andere locaties te kunnen lokken. ,,Het gaat hier om tamme ganzen, en dan werkt dat niet. Daarnaast hoeven niet alle ganzen weg, maar moet de populatie wel worden uitgedund.”

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft