Volledig scherm
PREMIUM
© Frank Jansen

Gaybrapad

Column'Ik zou d'r niet blij mee zijn als ik ruggetuffer was. Ze nemen een loopje met je.' De mening van Ome Ed is duidelijk: een zebrapad voor LGBT's heeft geen zin.

Quote

Ik ben al vierentwin­tig jaar getrouwd. Dus ik begrijp heel goed dat er mannen zijn die homo worden

Sinds kort heeft Den Haag een veelkleurige oversteekplaats voor voetgangers. Aan de stamtafel in Nico's snackbar wordt er verschillend over gedacht. 'Ze willen dat je gaat nadenken over seksueel anders getinte mensen,' probeert Paul te verduidelijken.

Ome Ed slaakt een kreet van sarcasme. 'Oh ja joh? Waarom leggen ze zo'n homozebra dan niet op de hoek van de Hobbemastraat en de Faillietlaan? Dáár is het nodig. Maar dat durven ze niet.' Zijn vriend Gerard valt hem bij. 'Precies. Die kleurkrijtzebra legt op een plek waar niemand woont en niemand het interesseert. Wat heb het dan voor nut?' 'Ho ho,' reageert Paul, 'Die gayzebra ligt pal voor de deur van snackcar de Vrijheid. Dat vind ik mooi' 'Waar kom je terecht als je daar oversteekt? Op de hertenkamp. Nee, dát is reclame voor je geaardheid.'

Ome Ed blijft bij zijn standpunt. Hij ontkurkt een verse Spa geel en vervolgt zijn betoog. 'Als iedereen ze eigen zebrapad wil, wordt het een zooitje. Het mag trouwens geeneens van de Verkeerswet. Daarom hebben ze alleen het midden gekleurd, de rest van die zebra is wit. Lekker inconsequent. Stelletje mietjes. En wat is de volgende stap? Een homo­verkeerslicht?' 'Dat is er ook al,' zegt Gerard. 'In Utrecht.' 'Zie je wel,' zegt Ome Ed. 'Het hek is van de dam. Straks hebbie homoprullenbakken en homoparkeerautomaten. De openbare ruimte moet je niet gebruiken om je eigen mening door te drukken. Gaan we de middenberm verven voor biseksuelen omdat je daar van twee kanten overheen kan?' 'Het is meer voor de publiciteit,' probeert Paul nog .

Maar Ome Ed is onvermurwbaar. 'Laat ze dat geld besteden aan voorlichting, daar hebbie veel meer aan. Dat gaybrapad is een speeltje voor hetero's die quasisolidair willen zijn met homo's. En begrijp me goed: ik heb niks tegen die mensen.' 'Ik ook niet,' valt Gerard hem bij. 'Ik ben al vierentwintig jaar getrouwd. Dus ik begrijp heel goed dat er mannen zijn die homo worden.'

In samenwerking met indebuurt Delft