Volledig scherm
© Marcel Otterspeer

'Geef minima geld voor bezoek aan dierenarts'

Dieren mogen niet het slachtoffer worden van het geldgebrek van hun baasjes. Dat meent de Partij voor de Dieren. De fractie in Pijnacker-Nootdorp wil mensen met een laag inkomen tegemoet gekomen in de kosten voor de dierenarts.

Minima met een huisdier moeten volgens de Partij voor de Dieren (PvdD) kunnen rekenen op financiële steun van de gemeente voor een bezoek aan de dierenarts. De Partij voor de Dieren gaat een voorstel in deze richting doen.

Raadslid Carla van Viegen pleit voor een vergoeding in de medisch noodzakelijke kosten tot een maximum van 300 euro. Daarnaast wil de partij ook één keer per jaar een gratis dierenartsbezoek mogelijk maken.

Scheiding

Volgens de PvdD kunnen mensen plotseling in slechte financiële omstandigheden komen, door bijvoorbeeld het verlies van een baan of door een scheiding, maar in zulke tijden juist wel baat hebben bij het gezelschap van hun huisdier.

Door een deel van de medisch noodzakelijke ingrepen bij een huisdier te betalen, kunnen deze mensen hun dier toch behouden. Volgens de PvdD zou zestig procent van de huisdiereigenaren met een minimuminkomen wegens geldgebrek wel eens afzien van een bezoekje aan de dierenarts. Dat komt het dierenwelzijn bepaald niet ten goede, meent de partij.

De PvdD-fractie neemt Rotterdam als voorbeeld. In die gemeente werd reeds in 2007 een dierenartspraktijk geopend voor mensen met een uitkering. Het gaat daar om een samenwerking tussen de gemeente, Dierenbescherming en GGD.

Fractievoorzitter Carla van Viegen stelt dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp al een hoop doet voor mensen met een laag inkomen. Zo kunnen zij rekenen op schuldhulpverlening, begeleiding en financiële bijdragen voor kinderactiviteiten. Alleen voor arme inwoners met een huisdier wordt niets gedaan.

In samenwerking met indebuurt Delft