Het stadhuis bekeken vanuit het carillon van de Nieuwe Kerk.
Volledig scherm
Het stadhuis bekeken vanuit het carillon van de Nieuwe Kerk. © IndeBuurt Delft

Geen excuus meer om te laat te komen, de klok van de Nieuwe Kerk loopt weer goed

Wie vanaf komende week op de Markt loopt en de Nieuwe Kerk bekijkt, ziet een klok die de juiste tijd aangeeft. Dat was in de afgelopen jaren wel eens anders. Het probleem bleek bij de tandwielen te liggen.

Het historische uurwerk van de Nieuwe Kerk vertoonde al lange tijd kuren. Op zaterdag 14 april 2018 gaf het er plotseling de brui aan en zaten tijdbewuste Delftenaren vanaf 04.24 uur zonder betrouwbaar richtpunt.

Angst

De gemeente Delft plaatste destijds een tijdelijke voorziening, waardoor het klokkenspel nog steeds zijn werk kon doen. Maar de tijd, daarnaar was het lange tijd raden, met alle angst voor te laat komen van dien.

Onderzoek door experts leerde dat het probleem bij de tandwielen lag. Die hadden op hun hoge post dermate te lijden gehad van weer en wind dat ze niet meer optimaal in elkaar haakten. Ze werden gedemonteerd, in delen uit de toren getakeld en naar de Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij in Asten gebracht.

Geheimzinnigheid

De klokkengieters willen niet uitweiden over de restauratiewerkzaamheden aan de klok: het klussen aan historische uurwerken is met de nodige geheimzinnigheid omgeven. Feit is dat de originele tandwielen deze week in Delft terugkeren en in de Nieuwe Kerk worden teruggeplaatst. Vanaf dat moment hoeft niemand dus meer op zijn horloge te kijken om exact te weten hoe laat het is.

In samenwerking met indebuurt Delft